Doctor Mattijs Ploeger

Pastoor Mattijs Ploeger is op 16 juni doctor (dr.) in de theologie geworden. Na vijf jaar studie heeft hij een proefschrift geschreven. Hij verdedigde zijn proefschrift – Celebrating church. Ecumenical contributions to a liturgical ecclesiology – met verve vanmiddag in Utrecht ten overstaan van de hooggeleerde dame en de hooggeleerde heren, die het hem niet bepaald gemakkelijk maakten.

Vele vragen werden hem gesteld – soms zeer uitgebreid ingeleid. Iedere vraag beantwoordde Mattijs met  duidelijk, in een taal die ook voor de ‘gewone’ hoorder begrijpelijk was. Hij had er – ondanks de zichtbare spanning – ook plezier in. Dat was ook te zien aan de gezichten van de hooggeleerde opponents tijdens het stellen van de vragen én helemaal tijdens het horen van de antwoorden van Mattijs.

Gesteund door zijn beide paranimfen, pastoor Harald Munch en pastoor Bernd Wallet, wist hij het tot een glorieus einde te brengen.

Plotseling klok het verlossende woord van de pedel: ‘Hora est!’.

Na een korte schorsing van de zitting, waarin de promotie-commissie zich terugtrok voor beraad, werd de zitting voortgezet. Aan het begin van dat deel stond de promovendus, met naast hem ter linkerzijde Bernd Wallet en ter rechterzijde Harald Munch, om het oordeel van de commissie te horen: aan hem werd het doctoraat in de theologie toegekend met alle daarbij behorend rechten en plichten!

In de laudatio, door prof. mr Jan Hallebeek,  werd hij geprezen om zijn doorzettingsvermogen om zijn proefschrift tot een goed einde te brengen. Zijn vrouw Astrid en hun beide zonen Stijn en Sem delen in de lof.

Velen waren naar Utrecht gekomen om deze promotie mee te maken, collegae uit binnen- en buitenland en parochianen werden ook gesignaleerd uit Egmond aan Zee, uit Krommenie. De aartsbisschop van Utrecht mgr. dr Joris Vercammen en de bisschop-elect van Haarlem mgr. dr Dirk Jan Schoon waren ook aanwezig, in het academie gebouw van de Universiteit Utrecht te Utrecht.

Om geïnteresseerden (binnen en buiten de parochie Egmond aan Zee) gelegenheid te geven kennis te nemen van de inhoud van dit proefschrift, nodigt hij alle belangstellenden uit op donderdag 19 juni om 20 uur in het Verenigingsgebouw. Dan zal hij proberen uit te leggen waar zijn boek over gaat.

Het betreft de kerk als vierende gemeenschap. In zijn boek legt hij uit waarom de viering van de kerkdienst (rond doop, bijbellezingen en eucharistie) het hart van het kerkelijk leven is. Ook probeert hij duidelijk te maken dat die kerkdienst niet alleen betrekking heeft op dat ene uurtje op zondag, maar dat de kerkdienst betekenis heeft voor alle andere dingen die we doen in de parochie en in ons eigen leven.

Kortom: als u wilt weten waar hij zich vijf jaar mee bezig gehouden heeft of als u nieuwsgierig bent naar het belang van de kerkdienst voor heel ons leven, wees dan welkom in het Verenigingsgebouw aan de Julianastraat op 19 juni.