Utrechtse Kerkennacht biedt verrassend programma

www.kerkenfeest.nl.

 

Zaterdag 21 juni viert de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken zijn 40-jarig bestaan met een Kerkennacht. Op zo’n 25 locaties worden de meest uiteenlopende programma’s gebracht. De bedoeling is dat de kerken zich hiermee presenteren aan een breed publiek. Nooit eerder kwamen zoveel verschillende Utrechtse kerken in beweging om een gezamenlijk evenement te organiseren.

Enkele opvallende programma’s: het opvoeren van een meezingrequiem van Fauré in de Nicolaïkerk; optreden van de punkrockband Sunburn in de Buurkerk, de kwartfinale van het EK kijken in de Bethelkerk; een verslag van een pelgrimage naar Santiago de Compostella in de Baptistenkerk; nacht van de stilte in de Catharinakathedraal; wegdromen in de Geertekerk; een ECO-feest in de Tuindorpkerk; een Taizéviering in de Janskerk en de nacht van de gastvrijheid waarbij aan daklozen een slaapplek in De Wijkplaats wordt geboden. De hele dag fungeert het Stiltecetrum in winkelcentrum Hoog Catharijne als een gastvrije ontvangst- en informatieplek voor iedereen die met openbaar vervoer naar de binnenstad komt. De meeste programma’s spelen zich af tussen 18:00 uur en 24:00 uur. Enkele kerken blijven zelfs de hele nacht open.

Om 23:30 uur verzorgt de Utrechtse jazzzangeres en domineesdochter Denise Jannah een slotconcert in de Domkerk. Zij wordt bij enkele nummers begeleid door een 100 koppig swingend black gospelkoor. Dit gospelkoor verzorgt overigens eerder op de avond ook nog een aantal straatoptredens in de Utrechtse binnenstad.

Alle evenementen tijdens de Kerkennacht zijn gratis toegankelijk. Het volledige programma is te vinden op www.kerkenfeest.nl.

Kerkennachten zijn in ons land een nieuw verschijnsel. Vorig had Rotterdam de voorzichtige primeur; Utrecht pakt het grootser aan. Het idee voor dit concept is overgenomen van Oostenrijkse steden als Wenen, Salzburg en Graz waar jaarlijks 180.000 mensen op de been zijn voor de Lange Nacht der Kirchen. Ook veel Duitse steden kennen een Kerkennacht. In Utrecht wordt komende zaterdag ook een Mechelse delegatie verwacht die plannen heeft voor een Kerkennacht in 2009.