Organisatie ‘2008 Jaar van het Religieus Erfgoed’ roept op tot twee ‘open weekenden’

De organisatie van ‘2008 Jaar van het Religieus Erfgoed’ roept beheerders van religieuze gebouwen op om die gebouwen twee weekenden open te stellen: dat van 21-22 juni en tijdens de Open Monumentendagen op 13-14 september, “bij voorkeur op beide weekenddagen, maar anders op één van beide”, aldus de organisatie. Doel van de openstelling is het publiek de gelegenheid te geven nader met de religies en de religieuze gebouwen kennis te maken.

Het themajaar ‘2008 Jaar van het Religieus Erfgoed’ heeft met opzet voor de term ‘religieus’ gekozen, aldus de organisatie: “Dit themajaar gaat niet alleen over de christelijke kerken maar eveneens over de gebouwen en hun inhoud van de andere wereldgodsdiensten in Nederland. Het bestuur wil graag dat de Nederlandse bevolking wordt geconfronteerd met de grote verscheidenheid aan religies in Nederland en de uitingen daarvan.”

Alleen op zaterdag
Deelnemende kerken kunnen dit via de website van het Jaar melden, middels de kalender, de organisatie van het Jaar zorgt er vervolgens voor dat in landelijke media wordt verwezen naar deze website voor nadere informatie.
Denominaties die hun kerkgebouw op zondag voor eigen gebruik willen behouden, kunnen er uiteraard voor kiezen om tijdens de twee weekenden de kerk alleen op zaterdag te openen voor het publiek, zo benadrukt de organisatie.