Jubileumboek Raad van Kerken in Nederland gepresenteerd

Eerste exemplaar voor prinses Máxima

Op zaterdagmiddag 21 juni 2008 is rond de klok van 16.00 uur, het eerste exemplaar van het jubileumboek van de Raad van Kerken in Nederland – Waakvlam van de Geest – overhandigd aan prinses Máxima door prof. dr Anton Houtepen. Dit vond plaats tijdens de officiële viering van het 40-jarig jubileum van de Raad in de Jakobikerk in Utrecht.

Nieuwe allianties
In het jubileumboek Waakvlam van de Geest schrijft emeritus hoogleraar oecumenica Anton Houtepen dat de Raad van Kerken nieuwe allianties moet zoeken. Het gaat daarbij om samenwerking met bondgenoten die een soortgelijke missie hebben, zoals beraadsorganen van grote wereldreligies.

Verbreden plaatselijke oecumene
Ook Geert van Dartel, secretaris van de Katholieke Vereniging voor Oecumene, gaat in Waakvlam van de Geest in op de nieuwe allianties. Hij meent dat de basis van de plaatselijke oecumene verbreed moet worden. Hij noemt evangelicale groepen en pinksterkerken als ook de behoudende reformatorische gemeenten en de traditionele katholieke parochies als groepen die nog niet echt bij de oecumenische beweging zijn betrokken. Ook oosterse kerken en migrantenkerken zouden meer een plek kunnen krijgen in de plaatselijke oecumene.

Grote Steden
Van Dartel stelt vast dat er de afgelopen jaren in de grote steden steeds meer raden zijn gekomen van religies en levensbeschouwingen. In tegenstelling tot Houtepen zegt Van Dartel echter expliciet dat deze raden een apart forum moeten vormen. Hij meent dat het streven naar volledige eenheid tussen kerken een aparte agenda vormt die om een eigen benadering vraagt.

Duidelijk blijkt dat de Raad in een breed netwerk staat van het geheel van regionale en lokale raden van kerken, kerken, internationale oecumenische organen, politieke en maatschappelijke organisaties alsmede van organisaties van andere religies en levensbeschouwingen.

Allereerst geeft Herman Noordegraaf een algemeen overzicht van de geschiedenis van de Raad.
Daarna volgen specifieke bijdragen te weten:

  • Geloven en kerkelijke gemeenschap (Ton van Eijk en Martien Brinkman),
  • Vieren (Henk van Waveren en Evert de Jong),
  • Internationale zaken (Greetje Witte-Rang en Piet Terhal),
  • Sociale vragen (Herman Noordegraaf),
  • Dienst (Hans Vermeer),
  • Interreligieuze ontmoeting (Gé Speelman en Karel Steenbrink),
  • Gender, vrouw in kerk en samenleving (Ans Brandsma en Jeanette Deenik-Moolhuizen),
  • Lokale en provinciale oecumene (Geert van Dartel),
  • De band met de internationale oecumene (Marius van Leeuwen),
  • De Raad van Kerken en zending en missie (Alle Hoekema).

In deze bijdragen doen de auteurs verslag van wat geprobeerd en wat bereikt werd, van wat mislukte of wat nog op de rails staat.

Het boek eindigt met een hoopvol toekomstperspectief van Anton Houtepen,
dat ook uit de titel spreekt: de Raad als Waakvlam van de Geest!

De bundel bevat voorts interviews met de voormalige algemeen secretarissen Herman Fiolet en Ineke Bakker, met oud-voorzitter Dick Mulder en met mgr. H. Ernst, die jarenlang vice-voorzitter was. Voorts is een kort portret opgenomen van wijlen dominee Wim van der Zee
De presentatie van het boek vond plaats op de jubileumviering.

Anton Houtepen, Herman Noordegraaf, Mijnke Bosman (red.),
Waakvlam van de Geest – 40 jaar Raad van Kerken in Nederland,
Uitgeverij Meinema, Zoetermeer,
omvang ongeveer 200 pp.
Prijs ca. € 19,90.
Het boek is verkrijgbaar bij de Raad van Kerken Nederland www.raadvankerken.nl en in de boekhandel.