Gezamenlijke kerken overhandigen armoederapport aan staatssecretaris

mét een Oud-Katholieke bijdrage

Ds. Gerrit de Fijter, voorzitter van de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland, en mgr. dr Gerard de Korte – de nieuwe rooms-katholieke bisschop van Groningen-Leeuwarden én bisschop-referent voor kerk, samenleving en diaconie – , overhandigen morgen, 26 juni,  het derde onderzoek naar kerkelijke financiële hulpverlening aan Ahmed Aboutaleb (zie foto), staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De aanbieders van het rapport en ds. Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland, zullen in een gesprek ingaan op de taken van overheid en kerken bij armoedebestrijding. Dit gesprek zal plaatsvinden onder leiding van Elsbeth Gruteke (De Ochtenden). Het geheel zal plaatsvinden in het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland, te Utrecht.

Nieuw aan dit armoedeonderzoek is dat er niet alleen protestantse diaconieën aan hebben meegedaan, maar ook Rooms-katholieke parochies en Parochiële Caritas Instellingen, Vincentiusverenigingen en drie kleinere geloofsgemeenschappen: de Oud-Katholieke Kerk van Nederland, de Christelijk Gereformeerde Kerken en de Remonstrantse broederschap. Hierdoor geeft het onderzoek een completer beeld van de kerkelijke hulpverlening in Nederland dan in voorgaande jaren.

Uit het onderzoek blijkt de betrokkenheid van protestantse diaconieën en andere kerkelijke organisaties onverminderd groot te zijn: 76 procent van de kerkelijke organisaties is betrokken bij de ondersteuning van mensen met acute financiële problemen.

Bij het onderzoek ‘Armoede in Nederland 2008’ zijn de volgende kerkelijke organisaties betrokken: diaconieën Protestantse Kerk in Nederland, parochiële caritas instellingen, Rooms-katholieke parochies, Vincentiusverenigingen,
oud-katholieke parochies, christelijk gereformeerde en remonstrantse diaconieën.

Namens de Oud-Katholieke Kerk van Nederland (OKKN) zal pastoor Rudolf Scheltinga aanwezig zijn. Hij is lid van het Collegiaal Bestuur van de OKKN en mede-portefeuillehouder voor diakonie en samenlevingsvraagstukken.

Geheim
Nieuwsgierig geworden lezers moeten we nog even teleurstellen. Resultaten van het onderzoek worden pas onthuld op 26 juni. Na 26 juni kunt u cijfers, feiten, conclusies en aanbevelingen vinden op www.kerkinactie.nl.