Denken in de Driehoek 7 april

De toekomst van de wereld

Woensdag 7 april om 20.00 uur is het weer tijd voor de derde lezing met publieksdiscussie in de reeks over De toekomst van… van Denken in de Driehoek:

 

De toekomst van De Wereld

 

Door coronamaatregelen is de lezing alleen bij te wonen via livestream met live-chat. Deze is te vinden op het YouTube-kanaal van de Oud Katholiek Utrecht, via onderstaande button of via deze link.

 

Spreekster Esther Kokmeijer werkt momenteel aan het uitgeven van een tijdschrift dat kunst en wetenschap samen brengt en geheel is gewijd aan Antarctica: ANTARKTIKOS. Dit is een geprint magazine, dat eens per jaar uitkomt.

In haar lezing neemt Esther ons onder andere mee naar de Marshall Eilanden en verteld ze over het kunnen navigeren op alleen golven, ze neemt ons mee naar Beijing om regen te maken en naar Antarctica dat van niemand is en dus van ons allemaal en heden ten dagen een grote rol speelt op het wereldtoneel. Antarctica kan worden gezien als de hoofdrolspeler in de problemen en uitdagingen waarmee de hedendaagse wereld wordt geconfronteerd.

Spreker Matthias Kramm is postdoctoraal onderzoeker aan de Wageningen Universiteit. In het kader van zijn promotieonderzoek bestudeerde hij de filosofie van inheemse volkeren en dacht hij na over wat we van hen kunnen leren voor het behoud van  het milieu. Hij is vooral geïnteresseerd in hoe de Maori-filosofie in Aotearoa Nieuw-Zeeland bijdraagt aan het behoud van de rivieren.

In zijn lezing zal Matthias ingaan op kwesties als klimaatverandering en milieubescherming – een verantwoordelijkheid die we hebben tegenover toekomstige generaties. Vervolgens zullen we nadenken over wat de Europeanen kunnen leren van de Inheemse volkeren, wat ons naar Afrika en Nieuw-Zeeland zal voeren. Misschien is het tijd om een andere relatie met de natuur en het milieu te ontwikkelen?

We hopen u online te ontmoeten aanstaande woensdag. 

Salome van den Besselaar
Coördinator Culturele Commissie St Gertrudiskathedraal Utrecht