Lezing De toekomst van De Toekomst… is het verleden door Miguel John Versluys

Miguel John Versluys is professor van Klassieke en Mediterrane Archeologie aan de Universiteit van Leiden. In zijn onderzoek en lessen onderzoekt hij de culturele dynamiek van de Hellenistische-Romeinse wereld (ongeveer 200 v. Chr. – 200 n. Chr.) vanuit het perspectief van Eurazië. Hij onderzoekt deze dynamieken op lokaal, regionaal en globaal perspectief en vanuit verschillende methoden en technieken vanuit zowel de sociale wetenschap als de natuurwetenschap. Zijn onderzoek heeft twee belangrijke focuspunten: globalisatie en de onderlinge afhankelijkheid van objecten en mensen binnen een cultuur.

Versluys over de lezing: “Hoe ziet de toekomst van onze toekomst eruit, nu we als Westerse samenleving geconfronteerd worden met onvoorziene dimensies van onzekerheid over de beheersbaarheid en voorspelbaarheid van wat ons te wachten staat? In mijn lezing zal ik betogen dat we voor antwoorden op die vraag in de eerste plaats naar de geschiedenis moeten kijken: de toekomst van de toekomst is het verleden.
Ik zal me daarbij richten op wat vaak wordt aangewezen als een van de belangrijkste factoren voor die onzekerheid: invloeden van buitenaf. Doorgaans worden deze gezien als bedreigend voor een succesvolle toekomst van de eigen status quo, of dat nu is in de vorm van migranten of Globalisering. Maar is dat ook echt zo? Hoe hebben samenlevingen in het verleden de toekomst van hun toekomst vormgegeven met de Ander? Welk doel dient de Ander eigenlijk in evolutionaire zin? En hoe houden we de tegenstelling tussen Zelf en Ander beheersbaar? Het begrip verankering zal bij de verkenning van al deze vragen een belangrijke rol spelen.”

De lezing is op 2 juni om 20.00 uur en zal worden gestreamd via het YouTubekanaal van de kathedraal.