Het ogenblik

Van 3 september t/m 11 november 2021 staan 15 fotopanelen met gedichten tentoongesteld in het Zocherpark/ Singel  van Utrecht. Vanaf de Oud Katholieke Kerk t/m de Sonneborgh.

De opening van de tentoonstelling is op vrijdag 3 september om 16.00 uur, en te volgen via livestream via de volgende link:

https://youtu.be/KKPAR9wtCFE

De fotoportretten van Ruud Spaargaren (1949) worden bepaald door het gelaat van mensen en de wereld die daar achter zit. Of, zoals hij het zelf uitdrukt: ‘Zolang ik me kan herinneren ben ik geboeid door de manier waarop mensen je aankijken. Het gezicht van iemand bevat een mysterie, waarachter een heel leven verscholen zit. Iets van dat ‘gezichtsleven’ zoals ik dat noem, probeer ik te vangen met mijn lens.’

‘Soms lukt dat, vaak ook niet. Het gaat mij om dat ene moment, dat ogenblik dat je elkaar tijdens een ontmoeting even aankijkt. Dat ogenblik van oog in oog; het moment dat je getroffen wordt door die ene blik van de ander.’

De fotograaf werkt sinds 2018 als vrijwilliger bij de dagopvang voor dak- en thuislozen in Utrecht. Met zijn portrettenserie wil hij zijn vrienden en vriendinnen die veel mensen in de stad vaak tegenkomen maar nooit zullen leren kennen een gezicht geven.

De veertien portretten worden vergezeld door dertien gedichten. Ze werden in opdracht gemaakt door Hanneke van Eijken, Ruben van Gogh, Baban Kirkuki en Pauline Pisa van het Utrechtse Stadsdichtersgilde.

De opstelling is vormgegeven door Albert Hennipman van het Huis van Betekenis.

Fotoboek : De foto’s en gedichten van de expositie zullen ook in boekvorm verschijnen. Te bestellen via info@weerzien.nu

U kunt de gedichten bij de portretten beluisteren door de QR code onder de naam van de gefotografeerde op uw smartphone te scannen.