Pandhof Sinte Marie opnieuw ingericht

De historische Pandhof Sinte Marie in het centrum van Utrecht is compleet vernieuwd. Wethouder Anke Klein (Binnenstad en Participatie) heeft het groene en uitnodigende plein op 17 mei officieel geopend.
De herinrichting van de Pandhof Sinte Marie is op een unieke manier tot stand gekomen. Een groep bewoners nam het initiatief en heeft er vele jaren aan gewerkt. Voor hun buitengewone inzet, ontvingen zij op deze feestelijke dag een stedelijke onderscheiding.

Met een ambitieus verbeterplan voor dit stukje binnenstad klopten Emma van den Dool, Marieke Renou, Claudia Hoejenbos en Lies Muller in 2018 aan bij het Wijkbureau Binnenstad. Met hun stichting Pandhof Sinte Marie hebben zij hun ‘bewonersbod’ samen met de gemeente, landschapsontwerper Mintske Sijsma en de directe omwonenden gerealiseerd. Een unieke samenwerking.

Trots

“Ik ben ontzettend trots op Emma, Marieke, Claudia en Lies”, zegt wethouder Klein. “Deze pandhoveniers hebben het initiatief genomen en het project van begin tot eind begeleid. Zij maakten het plan voor de inrichting van het plein en de gemeente voerde het uit. De vrijwilligers zorgden via fondsen, bedrijven en crowdfunding voor extra geld bovenop het budget van de gemeente. Zo konden alle plannen ook echt uitgevoerd worden. Het is een vernieuwende manier van samenwerken waar we positief op terugkijken. En het resultaat mag er zijn!” De wethouder moedigt andere inwoners met een serieus idee aan contact op te nemen met hun wijkbureau: “Wij denken graag mee over de mogelijkheden.”

Groene en sfeervolle plek

De Pandhof Sinte Marie is veranderd van een stenig plein naar een groene sfeervolle ontmoetingsplek. Er is meer ruimte om te zitten, dankzij onder meer een nieuw hekwerk dat tevens fungeert als bank. Ook is er eenheid aangebracht met de historische omgeving door de nieuwe bestrating. Hierdoor is de omtrek van de voormalige Mariakerk goed te zien. Verder zijn op het plein stoelen geplaatst. Zo kunnen bezoekers bij elkaar gaan zitten als ze dat willen.

Op het plein is extra groen gekomen. Een bijzondere toevoeging is ook een waterwerk, dat beeldhouwer Ton Kalle speciaal ontwierp voor deze plek. De kloostergang, de omringende monumentale gebouwen en het daklandschap zijn in de avond subtiel verlicht, waardoor er ook met gesloten hekken veel te zien is. 

Muurschildering

Vorig jaar werd de muurschildering op de hoge zijgevel van het restaurant El Qatarijne al onthuld. Ook dit is onderdeel van het nieuwe plein bij de Pandhof Sinte Marie. De muurschildering laat het interieur van de Mariakerk zien die vroeger op deze plek stond. Het werk is gemaakt door de schilders van de Strakke Hand. Zij maakten ook de muurschildering van een 13e-eeuwse kapittelzegel in het onopvallende steegje, vanaf de Mariahoek naar het plein, de Mariagang op de zijgevel van de ORKA.

Onderscheidingen

Tijdens de feestelijke opening ontvingen Emma van den Dool, Marieke Renou, Lies Muller en Claudia Hoejenbos de Speld van de Stad uit handen van locoburgemeester Anke Klein.

Al meer dan 20 jaar onderhouden deze vier dames de tuin behorend bij Pandhof Sinte Marie. Naast het reguliere onderhoud organiseren zij rondleidingen bij open tuinen dagen om bezoekers mee te nemen in de geschiedenis van de tuin. Zij zijn de ogen en oren van de Pandhof en dragen zorg voor de leefbaarheid.

In 2018 raakten zij betrokken bij de vernieuwing van het Maria Majorplein, grenzend aan Pandhof Sinte Marie. Zij hebben dankzij hun enorme inzet de plannen naar een hoger niveau weten te tillen waardoor het plein een sfeervolle ontmoetingsplek is geworden. Ook gaven zij opdracht aan de landschapsarchitect en de planvorming – dit alles uiteraard vrijwillig en zonder vergoeding. Voorafgaand aan het project konden zij niet vermoeden hoeveel, tijd, energie en doorzettingsvermogen dit zou kosten. De samenwerking met de gemeente verliep door middel van een nieuw participatiemiddel, het bewonersbod. Na de officiële opening werden de onderscheidingen uitgereikt.

De Speld van de Stad wordt door het gemeentebestuur sinds 1985 toegekend aan personen die zich langdurig op buitengewone wijze voor Utrecht hebben ingezet op kerkelijk, cultureel, sociaal, maatschappelijk of sportief terrein.

Dit bericht is overgenomen van de site van stad Utrecht.

Kijk hier naar het filmpje over het vernieuwen van de Pandhof: