De verwarming in de kerk…

Naast de humanitaire gevolgen ten gevolge van de oorlog in Oekraïne, die overal in Europa zichtbaar en voelbaar zijn, merkt iedereen dat brandstof, gas en elektra, vele malen duurder zijn geworden. Eveneens is er de oproep aan burgers en bedrijven om brandstof te besparen om voldoende brandstof over te houden om niet alleen dit jaar, maar ook volgend jaar de winter door te komen. 

De hoge energieprijzen treffen ook de kerk. Het gebouw wordt verwarmd met zogenaamde stadsverwarming (warmte geleverd door een centraal stelsel, dus geen eigen CV ketel), waarvan de prijs 1 op 1 afhangt van de gasprijzen. Deze prijzen zijn tot wel 5 keer of meer hoger geworden. Om een idee te geven: de energieprijs van een wintermaand bedroeg het afgelopen jaar meer dan € 5.000 (kathedraal en zalencentrum).

Om de verwarming van het gebouw betaalbaar te houden worden er acties ondernomen, zoals het goed isoleren van de leidingen daar waar de warmte niet nodig is.

Naast deze acties is er nog een maatregel noodzakelijk die u allen zult merken. De temperatuur in de kerk moet omlaag. De verwarming gaat niet uit, maar de temperatuur die bereikt wordt is lager dan u in voorgaande jaren gewend bent geweest. 

U zult wellicht de afgelopen weken al gemerkt hebben dat het iets frisser is in de kerk, u kunt hier rekening mee houden door u wat warmer te kleden en eventueel uw jas tijdens de dienst aan te houden. 

Daarnaast zullen er voor de hele koude dagen een aantal fleece dekens ter beschikking liggen achter in de kerk om uw benen ook warm te kunnen houden.
U kunt er natuurlijk ook een van thuis meenemen.
Nog een suggestie is het aanschaffen van een oplaadbaar warmtekussen.
Waar in vroeger tijden de koster druk was met het warm houden van de stoven van de welgestelde kerkgangers, kan nu voor niet al te veel geld een oplaadbaar warmtekussen gekocht worden.
Zoek op internet maar eens naar warmtekussen.

Wij rekenen op uw begrip voor deze onprettige maatregel. 

Namens het kerkbestuur: 
 
Pim Kale
Kerkmeester Onroerend goed