Een koninklijke onderscheiding

Op woensdag 26 april is onze parochiaan Jaap Krocké door ZM koning Willem Alexander benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn inzet als vrijwilliger voor de oudkatholieke parochie van Utrecht, de katholieke ouderenbond in Veenendaal en de joodse begraafplaatsen in Veenendaal en Utrecht.
In aanwezigheid van vrouw Fenna, zijn zoon, Rachel Levy van het bestuur van de Joodse gemeente Utrecht, vrijwilligers van de joodse begraafplaats Veenendaal, pastoors Hans en Henk, oud pastoor Jan, en leden van de oudkatholieke parochie Utrecht werd hem in theater Lampegiet in Veenendaal, door de burgemeester van Veenendaal, Gert-Jan Kats, de koninklijke onderscheiding opgespeld.

In zijn toespraak maakte de burgemeester dankbaar gebruik van de aanbevelingen die bijna een jaar geleden gedaan waren door de aartsbisschop Barend Theodoor Wallet, pastoor Henk Schoon en Rachel Levy.
In de aanbevelingen van oudkatholieke zijde werd Jaap omschreven als een trouwe parochiaan die gastvrij mensen ontving tijdens openstelling van de kathedraal van de oudkatholieke parochie Utrecht, nieuwkomers bij hun kerkgang welkom heette en menigeen zich thuis liet voelen in de gemeenschap.
Hij verzorgde de ledenadministratie van de parochie en hielp in de viering met collecteren.
Van de zijde van de Nederlands Israëlitische Gemeente werd Jaap omschreven als een man die met liefde, warmte, toewijding en grote inzet het joodse erfgoed levend houdt en de vrijwilligersgroepen die in Utrecht en Veenendaal de graven onderhouden en herstellen coördineert en uitbreidt.
Hij doet dat zó goed dat ze echte vriendengroepen zijn geworden.
Ook zorgde hij voor restauratie van het metaheerhuis op de begraafplaats, en voor rondleidingen op open dagen.

Ondanks zijn hoge leeftijd is hij de meest energieke kracht van allen en een toonbeeld voor velen om zich in te zetten op het gebied van cultuurhistorie.
Dat hier geen woord van gelogen is bleek uit de energieke wijze waarop Jaap na de toespraak van de burgemeester het woord richtte tot de aanwezigen.
Na te hebben gevraagd of iedereen die wel eens op de joodse begraafplaats was geweest de hand wilde opsteken riep Jaap alle overige aanwezigen op om tijdens de open dagen (4/5 mei; Open Monumentendag; Israëlzondag) op bezoek te komen om te zien wat er op de joodse begraafplaats zoal gedaan wordt en om de band te onderhouden met het oude volk.

Onze hartelijke felicitatie!

Pastoor Henk