Utrechtse kerken vierden feest

40 jaar Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken (USRK)


StilteCentrum in Hoog Catharijne als ‘voorpost’ voor alle bezoekers van het Kerkenfeest.

De Utrechtse kerken vierden feest! Op 21 juni 2008 was het precies 40 jaar geleden dat de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken (USRK) werd opgericht. Vijftien lidkerken werken in de USRK samen om hun eensgezindheid en diaconale aanwezigheid zichtbaar te maken in de Domstad. Grote publiekstrekker van het Kerkenfeest 2008 was de Kerkennacht die op zaterdag 21 juni plaatsvond. Op veel plekken in de stad waren activiteiten. En die waren niet alleen toegankelijk voor kerkgangers, maar voor iedereen die wilde weten wat de Utrechtse kerken zoal doen.

Een kleine greep uit de enorme hoeveelheid activiteiten laat de diversiteit van het programma zien. Aan het begin van de avond vond in de Janskerk een landelijke Taizéviering plaats waarvoor twee broeders uit de Franse communiteit van Taizé naar Nederland waren gekomen. De belangstelling voor deze viering was zo groot dat diverse mensen geen toegang meer in de kerk konden krijgen en de viering konden volgen middels grote luidsprekers buiten. Binnen was ook de aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen,  aanwezig.

Terwijl een koor van honderden amateur-zangers het requiem van Fauré in de Nicolaïkerk opvoerde en de Tuindorpkerk het milieu centraal stelde, bood de Domkerk ruimte voor meditatie. De Utrechtse kerken wilden ook laten zien dat diaconaat een belangrijke pijler van het kerkenwerk is. Daarom boden straatpastores een gratis overnachting aan daklozen in een kerkgebouw.

In het programma was ook de EK voetbalwedstrijd Nederland – Rusland opgenomen. Op groot scherm werd deze wedstrijd door velen bekeken in de Bethelkerk. Helaas was de uitslag geen reden tot feest voor Nederland.

Tijdens met name de eerste helft van de voetbalwedstrijd was het bijzonder stil in de binnenstad van Utrecht en was het zingen vanuit de Evangelisch Lutherse kerk in de Hamburgerstraat al op enkele honderden meters afstand te horen. 

De kerkennacht werd afgesloten met een spetterend optreden van Denise Jannah – samen met een Gospelkoor – in de Domkerk. Dit optreden vond plaats in aansluiting op de verlenging van de voetbalwedstrijd.

Ook in de veertig dagen die voorafgaan aan de jubileumviering werden allerlei activiteiten georganiseerd. Er was een cantorijen en kerkkorenfestival, waaraan ook het Oud-Katholiek Vrouwenkoor deelnam; de universiteit organiseerde een tweetal seminars over de kerk van de toekomst; een kunstenaar ging in op het joodse alfabet en er was een Music and Flower Festival in de Angelicaanse Kerk. In de Oud-Katholieke Kathedrale kerk was op zondagmiddag 8 juni een optreden van het Nationaal Jongenskoor. www.vocaaltalent.nl Een paar dagen eerder zong het Vrouwenkoor de sterren van de hemel, begeleid op orgel door Eveline M. Jansen. Ook bracht zij enkele orgelstukken ten gehore.

De start van het Kerkenfeest was op 12 mei (Tweede Pinksterdag). Toen werd in de het hartje van Utrecht op het Domplein een Feest van Geest georganiseerd waarbij alles en iedereen die aan het Domplein is gevestigd of werkt, liet zien welke geest hen inspireert.

Voor een totaaloverzicht van de activiteiten op 21 juni kwam er een programmabrochure die begin juni huis aan huis in de hele stad werd verspreid. Meer informatie is ook te vinden op www.kerkenfeest.nl. Het feest was mede mogelijk gemaakt door diverse sponsoren. En natuurlijk de honderden vrijwilligers zonder wie dit feest helemaal niet van de grond was gekomen!

Het StilteCentrum in Hoog Catharijne functioneerde als voorpost voor het kerkenfeest op 21 juni. Vele reizigers uit het hele land werden hier gastvrij ontvangen en de weg gewezen in de stad Utrecht naar de diverse activiteiten.

’s Middags vierde ook de Raad van Kerken in Nederland haar 40 jarig bestaan met een symposium, een boek, een viering, in aanwezigheid van prinses Máxima. www.raadvankerken.nl