Een ark vol verhalen, de bijbel verteld aan kleuters

Kinderkerk gaat dit seizoen met bijbel verder

“Een ark vol verhalen” is een verhalenboek voor kleuters met bijbelse verhalen. De manier van vertellen is heel helder, simpel, zonder een bijbelse sfeer te willen behouden. Integendeel: het sluit helemaal aan bij de wereld van kleuters. Met dit verhalenboek wordt ook dit jaar gewerkt in de kinderkerk van de Oud-Katholieke parochie van Utrecht.

Omdat er gewerkt wordt met één boek is er ook de mogelijkheid om thuis met dit verhalenboek aan de slag te gaan, door de verhalen te hernemen thuis aan tafel, danwel ter voorbereiding te lezen.

De pagina-grote tekeningen voldoen aan de behoefte van jonge kinderen aan veel beeld. Voor kleine kinderen én hun ouders is dit boek een aantrekkelijke kennismaking met de grote rijkdom van verhalen uit de bijbel.

Een moeder tipte ons dit boek: “Wij hebben vorig jaar met Kerst het boek “Een ark vol verhalen, de bijbel verteld aan kleuters” gegeven aan onze kinderen (toen 3 en 1 jaar). De jongste doet er nu (uiteraard) nog niets mee, de oudste vindt het een prachtig boek. We lezen er regelmatig uit, Kerst of niet. In deze kinderbijbel worden het oude en nieuwe testament het oude en nieuwe boek genoemd. De teksten zijn simpel, zonder saai te worden, erbij prachtige platen. Een echte aanrader!”

Een voorleesboek, waarin de bijbelverhaal voor jonge kinderen (niet alleen voor kleuters) naverteld worden. De gekleurde illustraties zijn paginagroot en geven daarmee de mogelijkheid om in een groep te tonen.

Een ark vol verhalen, de bijbel verteld aan kleuters
door: Herma Vogel
ill.: Gitte Spee
uitg.: Ploegsma
ISBN 90 216 1652 1

http://www.deillustratiestudio.nl/eenarkvolverhale.html
om het boek digitaal te kunnen inzien!

Verhaalstijl
Boeiende verhaalstijl in korte zinnen met eenvoudig woordgebruik; twee tot drie pagina’s per verhaal. De eigentijdse stijl wordt versterkt door de fantasie van de auteur. Voorbeeld: de ondeugende broers van Jozef snoepen uit de koektrommel. De auteur gaat vrij om met de bijbeltekst en voegt haar eigen interpretatie toe. Zo vertelt zij dat God de torenbouw van Babel niet goed vindt omdat mensen dan geen tijd meer hebben om lekker te eten, te tekenen of te zingen. Ook verbindt de auteur hier en daar de bijbelse verhalen met de Nederlandse cultuur: bij het paasfeest bloeien krokussen en springen konijntjes rond. Met Kerstmis, Pasen en Pinksteren is het feest en hebben de kinderen vrij van school. 
Verhalen waarin mensen sterven, worden verhullend verteld: mensen worden ‘gestraft’. De kruisiging van Jezus wordt heel sober verteld. 
De wonderverhalen volgen de bijbelse tekst.

Visie auteur
Deze kleuterbijbel laat kinderen kennis maken met de bijbelverhalen die een grote rol spelen in onze cultuur. De auteur maakt duidelijk dat God de wereld gemaakt heeft en mensen helpt als dat nodig is. De mensen moeten God niet vergeten en Hem bedanken voor wat Hij iedere dag geeft. 
Jezus is een kind van God. God noemt Hem zijn Zoon bij de doop door Johannes. Jezus is gekomen om mensen te vertellen dat ze eerlijk moeten zijn en moeten zorgen voor armen en zieken. Dan zal de nieuwe wereld komen waar het altijd vrede is. Wie naar Jezus kijkt, wordt blij van binnen. De overpriesters doden Jezus uit jaloezie. Na zijn opstanding gaat Jezus als een engel terug naar de hemel. 
Jezus wordt met ‘je’ aangesproken.