Geen van de anglicaanse bisschoppen die op dit moment samenzijn in Canterbury heeft een oplossing voor de problemen van de Anglicaanse Kerk. Maar de Lambeth Conference geeft de anglicaanse bisschoppen echter wel de kracht en de bereidheid om die problemen aan te pakken. Dat is de indruk van de oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen.
Kerkvergadering
Vercammen heeft de eerste weken van de tienjaarlijkse kerkvergadering van anglicaanse bisschoppen in Canterbury bijgewoond. Hij werd daar getroffen door de sfeer van collegialiteit die heerste onder de bisschoppen. De kerkleiders luisterden goed naar elkaar en willen in een sfeer van verbondenheid hun meningsverschillen oplossen.
Beginselverklaring
Het is de oud-katholieke aartsbisschop ook opnieuw opgevallen hoe belangrijk het is dat er een convenant, een basistekst komt waarin de anglicaanse bisschoppen vastleggen wat de identiteit van de anglicanen is en hoe zij meningsverschillen willen oplossen. Een eerste poging zo’n beginselverklaring op te stellen strandde vorige week. Op 2 augustus bespreekt de conferentie een tweede ontwerptekst.
Hoogtepunt
Een hoogtepunt was voor Vercammen de demonstratie tegen de armoede (zie foto) die de bisschoppen vorige week hielden. De oud-katholieke aartsbisschop vertrekt vandaag naar Nederland. De Lambeth Conferentie eindigt zondag.
Boycots
De anglicaanse bisschoppen zijn sterk verdeeld over onder meer de toelating van vrouwen en homoseksuelen tot het bisschopsambt. Vooral de wijding in 2003 van de homoseksuele Amerikaan Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire en de beslissing van de Amerikaanse episcopaalse Kerk en de Engelse Church of England om vrouwen tot bisschop te wijden heeft bij bisschoppen in met name Afrika en Azië kwaad bloed gezet. Veel Afrikaanse bisschoppen, onder wie de honderd kerkleiders uit Nigeria, boycotten de conferentie uit protest tegen de liberale koers van de Amerikaanse en Engelse anglicanen.