Beslissende synode voor krimpende oud katholieke kerk

Zaterdag 21 november 2009 in Hilversum

In blijven zetten op groei, of nu alvast bezuinigen en dus inkrimpen? Deze belangrijke vraag behandelt de Oud Katholieke Kerk in Nederland (OKKN) zaterdag tijdens haar jaarlijkse synode in Hilversum.

Al enige tijd kampt de kerk met een teruglopend ledenaantal en een vermindering van de inkomsten. Om deze reden werden de jaren 2007-2010 ingezet als ‘groeiperiode’: er werd niet bezuinigd, want “snijden in het vlees zorgt niet voor groei”. In plaats daarvan werd doorgewerkt met de huidige personele bezetting, terwijl de kerk zich dat eigenlijk niet kan veroorloven.

Het resultaat van de groeiperiode is nog niet rooskleurig: het ledenaantal is gegroeid (van 5424 in 2005 naar 5906 in 2009) en dat geldt ook voor de inkomsten van de levende kerk (van 662.455 euro in 2005 naar 744.004 euro in 2008), maar dat is niet voldoende. Met de huidige voortzetting moet de kerk jaarlijks tussen de 90.000 en 230.000 euro uit het eigen vermogen bijleggen om alles te kunnen financieren. Op het moment telt het eigen vermogen ongeveer 4 miljoen euro.

Een alternatief is dus bezuinigen. Want als er geen verandering optreedt, zal de kerk genoodzaakt zijn 3 fulltime pastoors te ontslaan. De kerk telt op dit moment 14,1 fte aan pastoors. Een forse aderlating voor de kerk dus, maar verschillende stemmen in de synode vragen er naar: “Niet wachten tot 2011. Want dan kan de situatie veel slechter zijn dan nu. Gecontroleerd inkrimpen is een betere optie.”

Emile Verhey van het bisschoppelijk bureau denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. “Ik verwacht niet dat een meerderheid van de synode daar mee in zal stemmen. Maar we moeten wel constateren dat de huidige situatie niet goed is. De financiële betrokkenheid van de kerkleden is nog steeds onvoldoende. De meeste kerkleden denken waarschijnlijk: ‘De kerk is rijk, ze heeft genoeg’. Maar dat is niet meer zo. Er moeten veranderingen komen.”