Advent 2009

achtergronden

 

Advent 2009


 


Advent is een tijd van verwachting, van uitzien naar wat komt.

Beter gezegd; uitzien naar hem die komt. Het latijnse woord adventus werd gebruikt als hooggeplaatste personen, vooral de keizer, op bezoek zouden komen in een stad. De mensen spanden zich in om alles zo goed als mogelijk voor te bereiden en men verheugde zich van te voren op de feestelijke intocht van de vorstelijke heer naar wie werd uitgezien.

De kerk heeft dit woord gebruikt om aan te geven dat we als christenen hoopvol en met blijdschap uitzien naar de komst van Jezus Christus, die als kind is geboren in Bethlehem en onder de mensen heeft gewoond. De vroege christenen zeiden van hem: Hij is de Heer der heren en de Koning der koningen  Hij is in de wereld gekomen om ons te vertellen van Gods liefde en van Gods bedoeling met ons mensenleven en met de wereld. Gods woorden klinken heel het jaar door maar in de Adventsweken krijgen ze een eigen accent.

Zoals we dit kunnen beleven in de natuur om ons heen, in de stilte van de winternacht, de verduisterde wereld, de eenzaamheid die ons kan overvallen, de gedachten en herinneringen die opkomen als we ze toelaten in ons leven.

 

A.Roland Holst heeft dit uitgesproken in zijn vers Kort voor Kerstmis

 

Al wordt het buiten nergens wit en stil,

het maakt den ingekeerde geen verschil

als tegen Kerstmis maar binnen zijn ogen

de stilte langzaam aan weer sneeuwen wil.

 

In Ste Gertrudis wordt op de zondagmorgen gesproken en gezongen. Woorden voor de Advent, liederen die we herkennen en die ons verder brengen in ons verlangen en onze verwachting. En we vieren met elkaar Eucharistie ´totdat Hij komt´, de liefde en de vergeving van God in ons midden en in ons hart.

Nog even en het wordt Kerstmis!

 

Schriftlezingen op de zondag van de Advent in het C. jaar

 

De Kerk kent een driejaarlijkse  lezingencyclus, gebaseerd op de evangelieteksten van Matteüs, Marcus en Lucas. De evangelist Johannes volgt een eigen spoor en hij krijgt op bepaalde momenten van het kerkelijk de voornaamste aandacht.

Vanaf deze Advent 2009 volgen we het C.jaar, dat wil zeggen dat vooral de evangelist Lucas aan het woord komt. In dit jaar vallen de vier zondagen op 29 november, 6 december, 13 december en 20 december.

 

Er worden in de Eucharistievieringen op de zon-en feestdagen drie lezingen gehouden; de eerste uit het Oude Testament, de tweede uit  de brieven en overige geschriften van het Nieuwe Testament en als derde een lezing uit het evangelie, die als Jezus’ eigen woorden,  staande wordt aangehoord

De tekst van deze lezingen is opgenomen in het Oud- Katholiek Lectionarium, een boek met een groene band. Aangezien we als gemeente worden aangesproken, verdient het de voorkeur dat we luisteren naar de voorlezer.

 

Eerste zondag van de Advent: Zacharia 14,4-9, 1 Tessalonicenzen 3, 9-13, Lucas 21, 25-31

 

Tweede zondag van de Advent: Baruch 5,1-9, Filippenzen 4.4-9, Lucas 3, 1-6

 

Derde zondag van de Advent: Sefanja 3,14-20, Filippenzen 5,12-24, Lucas 3, 7-18

 

Vierde zondag van de Advent: Micha 5, 1-3, Hebreeën 10, 5-10, Lucas 1, 39-45

 

Gegevens over de profeten die in deze tijd worden gelezen, kunt u vinden in Vieren en gedenken, de feest- en gedenkdagen op een vaste datum in het Oud-Katholiek kerkboek.

 

Hun gedenkdagen zijn:  H. Profeet Zacharia  8 februari

                                       H. Profeet Baruch  28 september.

                                       H. Profeet Sefanja  3 december

                                       H. Profeet Micha  14 augustus

 

Vrees niet Maria, gij hebt genade gevonden bij de Heer, gij zult in uw schoot ontvangen en een Zoon ter wereld brengen. Halleluja.

 

De liturgische kleur van de Advent is paars dat spreekt van inkeer en stille verwachting.

Zinvol is een adventskrans met vier kaarsen,die brandend het getal van de zondag aangeven.