Worden onze feesten ons afgepakt door commercie of politieke correctheid? De kerststol is feeststol geworden, Zwarte Piet wordt vervangen door een roetveegpiet, paaseitjes heten her en der lente-eitjes en de regering overweegt om Tweede Pinksterdag te schrappen. Waar houdt het op? Van wie zijn feesten eigenlijk? En wat betekenen ze voor Nederlandse en christelijke identiteit? Staat of valt ‘onze’ identiteit met die feestdagen?
“Gewoon ‘onze’ feesten vieren mag ook al niet meer” op woensdag 12 februari om 20.00 uur is de tweede Publiekslezing met open discussie in de reeks “Je mag tegenwoordig ook niets meer!” over vijf vermeende nieuwe taboes. Sprekers zijn Irene Stengs en Casper van Dorp.
Irene Stengs is bijzonder hoogleraar ‘Antropologie van ritueel en populaire cultuur’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en senior onderzoeker aan het Meertens Instituut. Zij doet onderzoek in Nederland en Thailand, en publiceerde onder andere over ritueel en gewelddadige dood (stille tochten, zinloos geweld en bermmonumenten), de ‘monumentalisering’ van de samenleving (Anne Frankboom, herdenkingen André Hazes en Pim Fortuyn), en de veranderlijkheid van feesten en rituelen. De focus van het onderzoek in Thailand richt zich op de verering van het koningshuis.
Casper van Dorp begon na zijn studie theologie een stage als hulpdominee in zijn geboorteland Sri Lanka. Vervolgens was hij twee jaar predikant van de gereformeerde kerk in Garderen. Inmiddels richt hij zich voornamelijk op zijn passie: filmmaken. Als partner van Nachtzon Media gaat hij op zoek naar mooie verhalen om door te vertellen. Verhalen die inspireren, laten stralen en de wereld net even anders maken.
‘Denken in de Driehoek’ is een serie van vijf publiekslezingen met open discussie. Gespreksleiders zijn Marco Derks en Nella van den Brandt. Alle avonden beginnen om 20:00 uur, koffie en thee staat voor u klaar vanaf 19:30 uur. Na afloop, om 21:30 uur is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje. Natuurlijk in het mooie Zalencentrum In de Driehoek. Willemsplantsoen 1c, 5 minuten lopen vanaf Utrecht CS.