Canterbury: 14e Lambeth Conferentie

Zijn de Anglicanen in staat de kerkelijke eenheid te bewaren?

Van 16 juli tot en met  4 augustus a.s. zullen op de campus van de Universiteit van Kent in Canterbury, de kerkelijke hoofdstad van Engeland, zich zo’n 800 Anglicaanse bisschoppen van over de hele wereld verzamelen. Zij komen op uitnodiging van dr. Rowan Williams, de aartsbisschop van Canterbury en leider van de wereldwijde Anglicaanse Gemeenschap bijeen voor de 14e Lambeth Conferentie.

Deze conferentie ontleend zijn naam aan Lambeth Palace, de Londense residentie van de aartsbisschoppen waar in 1867 de eerste conferentie werd gehouden. Deze conferentie is geen synode of iets dergelijks en heeft dan ook geen macht, maar ze heeft wel gezag.

De uitkomst van de onderwerpen die door de bisschoppen in het verleden werden besproken (bijv. de voorwaarden om tot kerkelijke gemeenschap met andere kerken te komen (een resultaat daarvan is bijv. de Overeenkomst van Bonn, die in 1931 tot kerkelijke gemeenschap tussen de Anglicaanse en Oud-Katholieke kerken leidde), de gesprekken over de wijding van vrouwen tot het kerkelijke ambt (1968, 1978) en over homoseksueel gedrag (1998) hebben grote invloed gehad op de verdere ontwikkelingen binnen de Anglicaanse lidkerken.

De Aartsbisschop van Utrecht, mgr. dr. Joris A.O.L. Vercammen, zal de komende twee weken in Canterbury zijn. Daarna neemt de Duitse bisschop Joachim Vobbe het stokje over. Aartsbisschop Joris zal zo mogelijk zijn impressies van de conferentie geven op de site www.okkn.nl in zijn weblog.

Op de site van de IKON www.ikon.nl is al iets te lezen over de verwachting van de aartsbisschop: “Vercammen verwacht een verdieping van de relaties tussen de anglicaanse bisschoppen, waardoor de dreiging van een splijting wordt weggenomen. Hij vindt het grootste probleem dat de anglicaanse gemeenschap geen instrumenten heeft om geschillen aan te pakken.

Er is niet zoiets als een constitutie op grond waarvan de anglicaanse leiders de opdracht hebben naar consensus te streven. Ook is de status van allerlei organen onduidelijk. Jaarlijks komen bijvoorbeeld de hoofden van de 38 kerkprovincies (primaten) bijeen, maar die vergadering heeft geen heldere status. Daardoor is onduidelijk welke zeggingskracht uitspraken van de primaten hebben.” http://www.ikonrtv.nl/kerknieuws/nieuws.asp?oId=13360

Voor meer informatie: http://www.okkn.nl/?b=1114 en www.lambethconference.org