De grootste discussies ontstaan wanneer er een heilig gebouw afgebroken of neergezet wordt. Of het nu een kerk is, een hindoetempel, of een moskee. Blijkbaar roepen deze gebouwen iets wakker. Maar wat? Is het heiligheid? En zo ja: wat voor heiligheid is dat dan?
Hoofdspreker van de avond prof. dr. Birgit Meyer is hoogleraar Religiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en een meervoudig bekroonde wetenschapster met een grote internationale reputatie. Ze is met name bekend geworden door haar nadruk op het belang van het materiële in religie. In dat kader leidt ze ook een groot onderzoeksproject naar heilige plekken in het stedelijke landschap van Londen, Amsterdam, en Berlijn.
Co-referent Dr. Daan Beekers promoveerde op een studie naar de religiositeit van christelijke en islamitische jongeren in Nederland. Hij werkt nu aan een studie naar de heiligheid van religieuze gebouwen in Amsterdam, met name naar wat er gebeurt wanneer ze een andere functie krijgen (een kerk wordt een moskee of een dansschool).
Een Utrechtse reactie geeft economisch geograaf Henri van der Vegt, initiatiefnemer van Nieuw Utrecht, die een toekomstkaart van Utrecht voorbereidt. Wat zijn de ontwikkelingen die bepalend zijn voor het leven in deze stad, wat zijn de heilige, wat de tijdloze plaatsen?
Een rijk gevulde avond van Denken in de Driehoek waar ook voor uw inbreng ruimte is. Koffie staat klaar vanaf 19.30 uur. Van harte welkom!