maandag 29 december 2008
Veertigduizend jongeren uit heel Europa en andere continenten komen vanaf morgen tot 2 januari in Brussel bijeen op uitnodiging van de gemeenschap van Taizé. Na Genève, Zagreb, Milaan, Lissabon en Hamburg wordt dit de 31ste Europese jongerenontmoeting van Taizé. Deze nieuwe etappe volgt op de recente Afrikaanse ontmoeting die zevenduizend jongeren uit vijftien Afrikaanse landen bijeenbracht in Nairobi (Kenia).
Ter gelegenheid van de ontmoeting te Brussel publiceert broeder Alois, opvolger van broeder Roger, de ‘Brief uit Kenia’, die als basis zal dienen voor overweging tijdens de Europese ontmoeting.
Elk Europees land wordt met honderden of duizenden deelnemers vertegenwoordigd. ‘Tot op vandaag tellen we 510 jongeren uit Portugal, 600 uit Spanje, 2000 Fransen, 1500 Italianen, 2000 Duitsers, 900 Litouwers, 650 Slovenen, 9200 Polen, 300 Russen, …’.
De uitwisselingsgroepen komen elke ochtend samen in de 180 ontvangstpunten, van Mechelen tot Nijvel, van Aalst tot Leuven. De katholieke, protestantse en orthodoxe kerken van België nemen deel aan deze ontvangst. Maandenlang hebben ze samen met de gemeenschap van Taizé gewerkt om zich hierop voor te bereiden. Duizenden families zullen hun deuren openen om de jongeren te logeren.
Op het einde van de ochtend gaan de jongeren naar de expositiehallen van Brussel voor de maaltijden, het middag- en avondgebed (telkens om 13.15 uur en 19 uur). Drie paleizen van de Heizel worden omgebouwd tot gebedsruimtes. Elke avond spreekt broeder Alois de jongeren toe. De Nederlandstalige jongeren verzamelen in paleis 12. Alle generaties zijn uitgenodigd om deel te nemen aan deze vieringen. De toegang is gratis.
De ontmoeting in Brussel wordt een nieuwe etappe van de ‘pelgrimage van vertrouwen’ die 30 jaar geleden gelanceerd werd door broeder Roger, de stichter van de gemeenschap van Taizé.
Hetzelfde verlangen om vertrouwen op te bouwen wordt in het programma van de ontmoeting in Brussel en in de ‘Brief uit Kenia’ weerspiegeld: “Iedereen kan bijdragen aan een beschaving waarin niet achterdocht maar vertrouwen toonaangevend is. In de geschiedenis waren een paar mensen soms al voldoende om de balans naar de kant van vrede te doen doorslaan. We mogen moed vatten om iets nieuws te beginnen, ook al is ons uitgangspunt niet perfect. Dan zullen we vrijheid vinden,” zo schrijft broeder Alois in zijn brief die vertaald wordt in meer dan dertig talen en die de jongeren ontvangen bij hun aankomst in Brussel.
In de namiddagen van 30 en 31 december kunnen de jongeren zich verdiepen in verschillende thema’s, die in 19 verschillende werkateliers zullen worden voorgesteld en die elke deelnemer vrij kan kiezen naargelang zijn interesse. (tb)