Verontwaardigd zijn we allemaal wel eens. Soms heeft dat louter betrekking op onszelf als individu, maar soms ook zijn we boos vanwege zoveel onrecht en ongelijkheid in de wereld. Is er zoiets als gerechtvaardigde woede? Wanneer slaat woede om naar haat? Hoe hangen woede en haat samen met geweld, en wat heeft dat (soms) te maken met religie?Religiewetenschappers Lucien van Liere en Joas Wagemakers spreken op woensdag 5 juni in het centrum In de Driehoek over de relatie tussen haat, woede, geweld en religie.
Denken in de Driehoek organiseert deze lezing in samenwerking met het Utrecht Religie Forum. Er is ruim gelegenheid om van gedachten te wisselen en vragen te stellen. De discussie wordt geleid door religiewetenschapper Nella van den Brandt.
Joas Wagemakers is islamoloog en als universitair hoofddocent werkzaam bij de afdeling Filosofie en Religiewetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op islamisme in het Midden-Oosten, waarover hij veelvuldig heeft gepubliceerd.
Lucien van Liere is religiewetenschapper en filosoof en werkt als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar religie, geweld en identiteitsvorming.
Het Utrecht Religie Forum is onderdeel van het departement Filosofie en Religiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Het URF is in 2016 opgericht om de kennis die aanwezig is binnen de vakgroepen Religiewetenschappen, en Islam en Arabisch, van de Universiteit Utrecht, te delen met een breed publiek. Het streven is om tegemoet te komen aan de maatschappelijke vraag naar meer diepgang en achtergrond in actuele discussies die spelen omtrent religie in onze samenleving. Het URF organiseert daarom regelmatig lezingen, debatavonden en boekpresentaties.
Denken in de Driehoek is een serie publiekslezingen met open discussie. Jaarlijks organiseert de bijzondere leerstoel oude katholieke kerkstructuren (Universiteit Utrecht) deze serie samen met de oud-katholieke Gertrudiskathedraal in de Utrechtse binnenstad. De onderwerpen liggen op het snijvlak van religie, cultuur en maatschappij.
Het belooft een enerverende avond te worden met twee deskundige sprekers en voldoende ruimte voor het publiek om actief deel te nemen aan het gesprek.
Denken in de Driehoek op woensdag 5 juni om 20.00 uur in het Congres- en vergadercentrum In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c, op loopafstand van Utrecht Centraal.
Zaal open en koffie vanaf 19.30 uur. De discussie wordt om 21:30 uur afgerond. Daarna is gelegenheid om na te praten en de sprekers te ontmoeten bij de borrel.
Toegang gratis. Aanmelden is niet nodig.