Klassieker ‘Augustinus de zielzorger’ opnieuw uitgegeven

Martijn Schrama osa: “Wetenschappelijk én zeer leesbaar”

Voor bibliofielen die geïnteresseerd zijn in catholica, is het een begeerd item: Augustinus de zielzorger van Frits van der Meer. Wie hem nog niet had, hoeft vanaf nu de boekenstalletjes en antiquariaten niet meer af te struinen. Want deze klassieker uit 1947 is opnieuw uitgegeven. De nieuwe editie werd eerder deze week in Den Bosch gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd door oud-premier Dries van Agt aan kardinaal Adrianus Simonis.

Kerkvader Augustinus als pastor
Volgens Simonis behoort Augustinus de zielzorger tot de monumenten van de christelijke cultuur. Het boek geeft een uitvoerig beeld van de veertig jaar dat de grote westerse kerkvader Sint Augustinus (354-430) actief was als geestelijk leidsman, eerst als jonge monnik, daarna als priester en tenslotte als bisschop van de Noord-Afrikaanse stad Hippo.

Frits van der Meer
De auteur was Frits van der Meer (1904-1994), priester van het rk aartsbisdom Utrecht. Als gezaghebbend kunst- en cultuurhistoricus verwierf hij internationale faam met boeken als Geschiedenis ener kathedraal, Christus’ oudste gewaad en Augustinus de zielzorger. In 1964 ontving hij voor zijn proza de PC Hooftprijs.

Magistraal
Volgens een van de sprekers in Den Bosch, pater augustijn en Augustinus-kenner Martijn Schrama, als pastor verbonden aan de rk Augustinuskerk in de binnenstad van Utrecht, heeft het boek zijn wetenschappelijke waarde behouden en is het nog zeer leesbaar. “Op magistrale wijze heeft Van der Meer een zondag in Hippo beschreven. Wanneer je dat leest, waan je je tussen het rumoerige en opgetogen kerkvolk”, aldus Schrama. Het boek toont volgens hem aan dat Augustinus een zeer genuanceerde denker was en zeker ‘geen scherpslijper’. “En dat hij over een subtiele humor beschikte.”

Sensationeel
Het voorwoord werd geschreven door de in 2007 overleden prof. Tars van Bavel, augustijn en een internationale autoriteit op het gebied van de Augustinus-studie. De Vlaamse pater schrijft dat de publicatie van Augustinus de zielzorger in 1947 een ‘sensationele gebeurtenis’ was, ‘die veel losmaakte’. “Ook ik was heel enthousiast. Voor mij was dit als het ware een openbaring in zover ik daarin Augustinus ontdekte als een persoon van vlees en bloed, een mens om van te houden. Inmiddels zijn er zestig jaar voorbij en nog steeds beschouw ik het als de beste inleiding op Augustinus die ik ken. En ik ben zeker niet de enige.”

Prominenten
De boekpresentatie vond plaats in het kerkelijk museum De Bouwloods bij de Sint-Janskathedraal. Onder de aanwezigen waren de redacteur van het boek, prof. S. de Boer, CDA-senator Hans Hillen, de Egmondse abt Gerard Mathijsen en oud-bankier Cas de Quay, die fondsen voor de heruitgave wierf.