Gedenken in de Domkerk – 1 november 15.30 – 19.00 uur
Op zaterdag 1 november stelt de Domkerk haar deuren open voor gedachtenis van degenen die ons zijn voorgegaan. Om 19.00 uur wordt de openstelling afgesloten met een avondgebed. Wie wil kan tussen vijf en zeven binnenlopen en stil zijn of een kaars aansteken. Dansers voeren een lichtdans uit. Al dansend kun je je laten meenemen door de kerk. Er zijn (video)beelden van hoop, verdriet en verlangen.
Op 1 november is het Allerheiligen, de dag waarop in de kerk mensen die ons op een bijzondere manier zijn voorgegaan in het geloof herdacht worden. Heiligen of geloofsgetuigen zijn mensen waar je U tegen zegt. Mensen van wie wij leren geloven. Dat kan je moeder of je grootvader zijn, maar ook Maarten Luther King, Mahatma Gandi, of Franciscus van Assisi. Omdat het Allerheiligen is blijft na de zaterdagmiddagmuziek van 1 november de Domkerk open voor mensen die stil willen staan bij hen die ons voorgingen. De openstelling is bedoeld voor alle Utrechters die hun overledenen willen gedenken. Wellicht omdat er geen plaats is om naar toe te gaan, wellicht omdat het verdriet nooit een plaats gekregen heeft, wellicht om het leven van de geliefde overledene te vieren. De doden niet verzwijgen en vieren om wat ze te vertellen hebben, dat is het doel van deze avond.
De zaterdagmiddagmuziek staat op 1 november in het teken van Hugo Distler, die op die dag honderd jaar geleden is geboren. Zijn ‘Totentanz’ wordt uitgevoerd door de Domcantorij en orkest, met een choreografie van Alexandra Flohr.
Tussen vijf en zeven is kerk open voor wie wil gedenken. Er is gelegenheid om een kaars aan te steken en namen te noemen. Er is stilte. Dansers zullen een lichtdans uitvoeren, uitmondend in het aansteken van kaarsen. Wie wil kan even met de stroom meegaan. Er zijn beelden van verlies en van hoop. Ieder kan op zijn of haar manier gedenken: dansend, in stilte, mediterend bij de (video)beelden. Opdat degenen die ons zijn voorgegaan ons tot zegen zijn.
Om zeven uur wordt de openstelling afgesloten met een avondgebed (vesper). Een centraal element in die vesper is de litanie waarin verschillende geloofsgetuigen herdacht worden – namen van vroeger en namen van nu. Bijvoorbeeld Dag Hammerskjöld, Martin Luther King en Oscar Romero. En de componist Hugo Distler. Ook de ‘ontelbare vergetenen’ worden genoemd. Samen versterken deze gedachtenissen het besef dat dood en leven ver over onze eigen grenzen heen reiken, verdiepen ze het geloof en wijzen ze op onze verbondenheid met wie ons zijn voorgegaan.
1 november, Domkerk,
16.30 uur zaterdagmiddagmuziek,
17.00 – 19.00 uur kerk open voor wie wil gedenken,
19.00 uur vesper.