Bolsward: Titus Brandsmamuseum
Zaaiende monniken
De cisterciënzers, beter bekend als de schiere monniken, zijn het komende half jaar terug in Friesland. Het Titus Brandsma Museum in Bolsward probeert het in 1579 verdwenen klooster Bloemkamp tot leven te wekken met de expositie Storm, Stilte en Strijd.
Google Earth
“Als je op Google Earth kijkt, zie je de contouren van het klooster in het land”, zegt directeur Tjebbe de Jong van het Titus Brandsma Museum. In de hoge middeleeuwen herbergde het gebied dat nu Fryslân heet, maar liefst 52 kloosters. Daarvan was de cisterciënzer abdij Bloemkamp (Floridus Campus) het op één na grootste. Nederland telt nu nog slechts zeven kloosters van de orde die in 1098 door Sint Robertus van Molesme in Cîteaux (Cistercium) werd gesticht.
Opening door abt
De tentoonstelling wordt op 19 juli geopend door dom Alberic Bruschke, abt van de cisterciënzer abdij Sion bij Diepenveen. Dr. Herman Lambooij, onlangs aan de Leidse universiteit gepromoveerd op de abtenkronieken van Sibrandus Leo, houdt die dag in het museum een lezing.
Sint Bernardus
De cisterciënzers, die in de 12e eeuw uit Bourgondië ook naar de Lage Landen trokken, vormden in die tijd de grootste en de meest opvallende kloosterorde. Vanuit Clairvaux via Klaarkamp kwamen de navolgers van Sint Bernardus in 1191 naar Westergo en stichtten de abdij Bloemkamp op de boorden van de Middelzee.
Niet-katholieke kloosters
Het Titus Brandsma Museum wil met de expositie tevens duidelijk maken dat het kloosterleven ook buiten de Katholieke Kerk voorkomt. “Kloosterlijk leven is van alle tijden, van alle religies en spirituele stromingen en van alle continenten. Zo bestaan er ook boeddhistische en protestantse kloosters”, aldus directeur De Jong.
Voorstelling kloosterkerk Bloemkamp van Winsemius
‘Bloemkamp. Storm, Stilte & Strijd rond een middeleeuws klooster’
Van 22 juli t/m 13 december 2008