Er zullen spannende tijden aanbreken voor de Oud Katholieke Kerk in Nederland (OKKN): in 2007 besloot de synode in te zetten op groei, wat gepaard gaat met een financiële schuld. Het is nu de vraag of de gekozen koers succesvol is.
Al jaren kampt ook de OKKN met een krimpend ledenaantal. Om deze reden heeft de kerkelijke synode in 2007 de zogenaamde Groeinota aangenomen. Hierin staat een driejarenplan (2008-2010) beschreven dat er op gericht is meer mensen bij de kerk te betrekken.
In deze nota staat onder andere dat de totale personele formatie tot 2010 bevroren zal worden. Dit houdt in dat de OKKN het aantal pastores gelijk houdt. “Wanneer je de pastorale zorg gaat inkrimpen, kan je niet groeien,” aldus Emile Verhey van het bisschoppelijk bureau van de OKKN.
Schaduwkant van deze aanpak is dat de kerk werknemers heeft behouden die het met het huidige ledenaantal eigenlijk niet kan betalen. De kerk heeft deze jaren bewust gekozen in te teren op het vermogen; de begroting voor 2010 laat een gat zien van 200.000 euro.
“We waren ons bewust van deze financiële kosten, maar we willen groeien en dat kan alleen als je investeert,” aldus Verhey.
De jaren die de Groeinota bestrijkt, zijn bijna voorbij. De vraag is nu wat de gevaren koers heeft opgeleverd. “Hebben de plaatselijke gemeenten de urgentie er van ingezien?” vraagt Verhey zich af, “zonder goed resultaat kunnen we deze weg niet voortzetten.”
Het bisschoppelijk bureau heeft inmiddels in verschillende gemeenten positieve ontwikkelingen waargenomen. Het blijft de vraag of dit genoeg is. “In de zomer van 2010 zullen we het weten.”
De OKKN telt ongeveer 6000 leden. Zij wijkt op verschillende punten af van de rooms-katholieke kerk; zo accepteert zij het onfeilbare gezag van de paus niet en kunnen vrouwen in de OKKN priester worden (meer info).
Bron: IKON-E.J. Tillema