Bezinning op en versterking van de communio

Oproep van aartsbisschop Rowan Williams bij de opening van de Lambeth Conferentie


Aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams,
na afloop van de Eucharistieviering, zondag 20 juli 2008,
Canterbury Cathedral.

Met ontroerende woorden opende de aartsbisschop van Canterbury, Dr Rowan Williams, de eerste volledige plenaire zitting van de Lambeth-conferentie. Het werd tevens een enthousiaste ontvangst van de bisschoppen uit de hele wereld.

In zijn toespraak voor Lambeth Conferentie heeft Dr Williams opgeroepen tot reflectie en een focus op de versterking van de communio.

“U kunt allemaal bijdragen aan de totstandkoming van nieuwe, meer eerlijke en meer constructieve wijze van een conferentie – en een communio. De conferentie beoogt de opbouw van een betrouwbare gemeenschap op dit moment samen – een reden zijn we begonnen met een retraite, zodat onze gemeenschappelijke vertrouwen in God kan worden vernieuwd. “

“We moeten eerlijk zijn over hoe diep een deel van de pijn en moeilijkheden momenteel gaan, en we moeten vernieuwen en nieuw leven inblazen in ons gevoel van wat onze communio zou moeten bijdragen tot het oecumenische en het gehele spectrum van het christelijk leven.”
 
“Als onze inspanningen tot het vinden van een grotere samenhang voor onze communio niet leiden tot meer liefde voor de armen, in een groter bewustzijn en compassie, dan is deze samenhang is een hol, op zich belangeloos iets.”

http://www.lambethconference.org/daily/news.cfm/2008/7/20/ACNS4440 voor de volledige teksten.

http://www.flickr.com/photos/lambeth2008/ voor een compleet fotoboek!

Zie ook de weblog van Aartsbisschop Joris Vercammen:
http://www.okkn.nl/?p=weblog&webloga=view&uid=4602&ref=Yj0xMTE2


Canterbury Cathedral

Aartsbisschop Williams zei dat de retraite, ) die plaatsvond in de historische Kathedraal van Canterbury – welke als de moederkerk beschouwd wordt van de Anglicaanse Communion -)  een belangrijk fundament is voor alles wat er gaat gebeuren.” Hij voegde er aan toe: “Ik denk dat de retraite, doet wat ik hoopte:  de mensen een gemeenschappelijke basis geven. Het zijn in de kathedraal maakte het verschil. Ik denk dat de kathedraal het grootste deel van het werk deed.”

Aartsbisschop Peter Aspinall, woordvoerder van de conferentie, zei: “unaniem” is de mening onder de bisschoppen, met inbegrip van hen die ” een verschillende mening of visie hebben betreffende een aantal kwesties” dat zij “” voor de retraite buitengewoon dankbaar zijn. Hij zei dat de 657 bisschoppen die aanwezig zijn op de conferentie, welke op de Universiteit van de campus van Kent wordt gehouden, Aartsbisschop Williams een staande ovatie hadden gegeven na zijn inleiding.