Wereldwijde Anglicaanse beginselverklaring afgewezen

Nu zoeken naar een andere weg om uit de crisis te komen

 

Het ontwerp voor een wereldwijde anglicaanse beginselverklaring is afgewezen door orthodoxe kerkleiders uit Afrika en Latijns-Amerika. Daarmee verklaren zij een weg die was gewezen om uit de crisis in hun kerk te komen, onbegaanbaar.

Het idee voor een ‘Anglican Covenant’ ontstond vanwege de crisis rond de wijding van een homoseksueel samenlevende bisschop in de Episcopaalse Kerk van de VS, vijf jaar geleden. Voortaan zouden lidkerken een document moeten onderschrijven waarin staat geformuleerd wat het anglicaanse geloof inhoudt, en hoe zij met elkaar zullen omgaan bij verschillen van mening.

Maar het ontwerp dat een internationale commissie opstelde, schiet zwaar tekort, zeggen leiders van de orthodoxe ‘Fellowship of Confessing Anglicans’, die vorige maand werd opgericht in Jeruzalem. Het is ook niet met tekstuele wijzigingen te redden, want het deugt fundamenteel niet: het is “theologisch onsamenhangend” en “onwerkbaar”.

De ontwerpversie zegt onder meer dat anglicaanse kerken leven vanuit de openbaring in de Heilige Schrift. Over de onderlinge omgang wordt gezegd dat de lidkerken autonoom zijn, maar dat ze “openheid en geduld” in acht zullen nemen om samen te “luisteren, bidden en studeren ten einde de wil van God te onderscheiden”.

In het document ontbreekt een Bijbelse theologie, zeggen de orthodoxe kerkleiders, er staat niets in over “het grote Bijbelse verhaal van zonde en verzoening”, niets over de menselijke neiging tot het kwade of over het komend oordeel. Het stuk spreekt “vrijblijvend en in het luchtledige” over de eenheid van de kerk, maar los van wat God óók van de kerk vraagt: de waarheid bewaren en zijn Woord gehoorzamen.

De orthodoxe ‘fellowship’ wordt geleid door de aartsbisschoppen van Nigeria, Uganda, Kenia, Rwanda, Tanzania, West-Afrika en Argentinië. In ledental vertegenwoordigen zij ongeveer de helft van de anglicaanse kerkfamilie. De meesten blijven weg van de officiële bisschoppenconferentie die afgelopen week in Engeland begon, en waar het ‘Covenant’ op de agenda staat.

foto © Lambeth Conference
Eucharistieviering voorgegaan door The Church of the Province of Central Africa.
Exodus 17:1-7 John 6:25-29