Mars voor ‘leven in al zijn volheid’


‘Houd de belofte: halveer armoede in 2015’, roept het spandoek van de mars van religieuze leiders gisteren in Londen. Rechts (met baard) aartsbisschop Rowan Williams, naast hem (in het zwart) opperrabbijn Jonathan Sacks.

Honderden anglicaanse bisschoppen en andere religieuze leiders hebben gisteren in een mars door Londen aandacht gevraagd voor de strijd tegen armoede in de wereld. De tocht werd mede georganiseerd door de evangelische Micha-Campagne. ,,Het doel van ons geloof is dat iedereen het leven heeft in al zijn volheid”, aldus de geestelijk leider van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury; een aanhaling van een woord van Jezus uit Johannes 10.

De Britse premier Gordon Brown nam het manifest in ontvangst dat Williams voor de mars had geschreven. Hij stemde toe dat de tijd dringt voor de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties.

De boodschap van de mars was bij hem overgekomen, zei de premier: ,,dat armoede kan en moet worden uitgeroeid, en ook zal worden uitgeroeid als we allemaal samenwerken voor verandering”.

In de optocht liepen ook de rooms-katholieke kardinaal Cormac Murphy-O’Connor, opperrabbijn Jonathan Sacks en leiders van Britse moslims en sikhs mee.

Met de komst van het jaar 2000 spraken wereldleiders af dat extreme armoede in het jaar 2015 gehalveerd zou moeten zijn.

Het manifest herinnert hen aan die belofte. Want ,,ondanks belangrijke vooruitgang hier en daar wordt het doel niet bereikt voor miljoenen mensen voor wie wij pastorale zorg dragen”, aldus Williams namens de anglicaanse bisschoppen.

Het gevolg is onnodige sterfte van vrouwen in het kraambed en van kinderen aan kinderziekten. En miljoenen mensen missen perspectief door tekort aan onderwijs, achterstelling van vrouwen en gewapende conflicten.

Op 25 september houdt de VN een topconferentie, halverwege de periode 2000-2015, om te evalueren wat er van de Millenniumdoelen terechtkomt.

In het manifest vragen de religieuze leiders om een ’tijdpad’ om de Millenniumdoelen te halen. Sterker, de doelstellingen moeten worden aangescherpt, want klimaatverandering maakt de armoede in de wereld nog vele malen erger.

Aartsbisschop Williams betuigde zijn respect voor de ,,talloze mensen die God willen kennen en liefhebben, te midden van de wreedheid van armoede en de lasten die vrouwen onevenredig dragen”.

Hij wees op de vele scholen en medische voorzieningen die kerken in arme landen hebben opgezet. Overheden moeten nauwer met kerken samenwerken om dat netwerk volop te benutten in de strijd tegen armoede, aldus het manifest.

Williams riep regeringen op het geld dat ze hebben toegezegd voor hulp aan de armsten, ook uit te geven. ,,Zo niet, dan komt dat neer op het geven van een valse getuigenis niet alleen tegen onze naasten, maar tegen onszelf en tegen onze God. Moge zijn koninkrijk van rechtvaardigheid komen en zijn wil geschieden, op aarde zoals in de hemel.”

De optocht ging van het plein voor het parlementsgebouw naar Lambeth Palace, de ambtswoning van aartsbisschop Williams in Londen.

De anglicaanse bisschoppen onderbraken voor de optocht hun tienjaarlijkse conferentie in Canterbury, waar ze nog tot en met 3 augustus bijeen zijn.