Afscheid zandsculptuur Domkerk

Bloemenzee in Flora’s Hof

In Utrecht, vlak naast de Domtoren, bevindt zich een vergeten stukje historie. Op de plek van Flora’s Hof, te bereiken via de monumentale poort aan de Servetstraat stond ooit het Bisschoppelijk Paleis. Later vestigde zich de beroemde tuinarchitectenfamilie Van Lunteren zich aan de Servetstraat en werd Flora’s Hof een kwekerij. Van 31 juli t/m 3 augustus verandert Flora’s Hof in een heuse bloemenzee van meer dan 25.000 bloemen. Hiermee wordt ook afscheid genomen van de zandsculptuur in Flora’s Hof: de gedetailleerde replica op schaal van de Domkerk van 4 meter lang en 4 meter hoog. Ook deze zal plaats maken voor de toekomstige stadstuin. De herplaatste reliëfs van Sint Maarten in Flora’s Hof zijn vanaf 31 juli eveneens voor het eerst voor het publiek op een fleurrijke manier te bezichtigen.

Bloemlezing
De Utrechtse wethouder Tymon de Weger verricht op 31 juli (16.00 uur) de officiële opening van dit bloemenspektakel. Aansluitend verzorgen enkele bekende Utrechtse schrijvers en dichters, onder wie Ronald Giphart en Ingmar Heytze, een bloemlezing. De apotheose van deze ‘florale happening’ is op vrijdag 1 augustus om 19.00 uur. De inhoud hiervan houdt de organisatie nog geheim, “maar mag zeker niet gemist worden”, zo meldt ze.
De zandsculptuur van de Domkerk in Flora’s Hof werd in juli 2007 gebouwd. Op 1 augustus 2007 was het namelijk precies 333 jaar geleden dat een tornado het middenschip van de Domkerk verwoestte in 1674. Op 1, 2 en 3, augustus organiseert RonDom om 12.30 uur en 14.30 uur speciale rondleidingen (tot 40 meter, duur 45 minuten, € 3.75 p.p.) om het Flora’s Hof van bovenaf te bewonderen. Kaartverkoop bij RonDom (op het Domplein). Flora’s Hof zelf is gratis toegankelijk van 10.00-17.00 uur op 1, 2 en 3 augustus.

De Initiatiefnemers van de bloemenzee zijn Stichting Vrienden van Flora’s Hof, Initiatief Domplein 2013, Gemeente Utrecht / programmabureau Stadspromotie, Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Provincie Utrecht, Jaar van het Religieus Erfgoed en Utrecht Toerisme en Recreatie.
Wie aanwezig wil zijn bij de officiële opening moet zich vooraf melden middels een e-mail aan: krips@burobenk.nl. De beschikbare plaatsen in het Hof zijn beperkt.