Nederlandse oerbijbel op de grootste boekenmarkt Europa

Deventer: zondag 3 augustus 2008

 

Tijdens de manifestatie het Boek der Boeken, onderdeel van de 20ste editie van de Deventer boekenmarkt, die de grootste van Europa is, tonen bijbelorganisaties de Nederlandse “oerbijbel”.

Deze oerbijbel tevens het eerste in Nederland gedrukte boek is de Delftse bijbel uit 1477.  
In Deventer is dit boek nog nooit vertoond. Van deze Bijbel bestaan nog ongeveer 50 exemplaren wereldwijd waarvan er slechts één in het openbaar te bezichtigen valt; namelijk in het Bijbels Museum te Amsterdam.

Een ander exemplaar, uit de bibliotheek van het Nederlands Bijbelgenootschap, komt op 3 augustus naar de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer in het kader van de manifestatie het Boek der Boeken. Met deze Bijbel komen ook nog andere eerste drukken mee; een eerste druk van de Statenbijbel, de Leuvense Bijbel en de Lutherbijbel. Zo zijn alle eerste drukken van de Bijbel van de grote tradities van katholicisme en protestantisme vertegenwoordigd.

De manifestatie het Boek der Boeken gaat echter niet alleen over het verleden maar uitdrukkelijk ook over het heden. Zo is er volop aandacht voor de nieuwste Nederlandse Bijbeluitgave die in oktober gaat verschijnen; de NBV-studiebijbel. Aan deze studie-editie van de Nieuwe Bijbelvertaling werkten zestig Nederlandse en Vlaamse Bijbeldeskundigen mee. Philippe van Heusden, directeur van de Katholieke Bijbelstichting (KBS-uitgeverij) verzorgt een lezing over deze nieuwe uitgave.

Ook komt Gerda Havertong, bekend van het kinderprogramma Sesamstraat, naar de Grote Kerk. Om 12.30 uur leest zij voor uit een kinderbijbel uit een van de zogenaamde geloofskoffertjes van de KBS. Kinderen tussen 4 en 10 jaar die graag naar Gerda Havertong willen komen luisteren zijn van harte welkom.

Op het programma van de manifestatie het Boek der Boeken staat verder een optreden van cabaretier/zanger Rob Favier, een reeks Gregoriaanse gezangen van de Schola Gregoriana Sancti Lebuini Daventriae en een orgelconcert van de Tsjechische organist Frantisek Vanisek.

Verder lezen Deventernaren zoals wethouder van financiën Gosse Hiemstra en abt Alberic van abdij Sion bijbelpassages voor.

De manifestatie begint om 10.00 uur met een viering met een oecumenisch karakter waarin Ds Hermien Günther-van Dijk, Bert de Jong van het NBG en Peter Dullaert van de KBS voorgaan. Thema: Door de wereld zingt een woord. In deze viering wordt uit de Delftse bijbel voorgelezen.

Tenslotte zijn er een tentoonstelling over Bijbel en kunst (Expo Biblia), infostands en niet te vergeten de Zieoscoop van de Stichting de zalige Zalm.
De organisatie van deze manifestatie is in handen van het Nederlands Bijbelgenootschap en de Katholieke Bijbelstichting in samenwerking met de protestante Lebuïnusgemeente en het evenementenbureau van de VVV
Nadere inlichtingen over het precieze programma op www.bijbel.net