Anglicaanse leider roept op tot eenheid

Aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury, de voornaamste geestelijke van de anglicaanse Kerk, heeft opgeroepen tot eenheid en wederzijds begrip binnen de anglicaanse gemeenschap. De kerkleider deed dat zondag 3 augustus 2008 op de laatste dag van de Lambeth Conference.

Boycot
Williams riep de ruim 200 conservatieve anglicaanse bisschoppen die de conferentie hebben geboycot op zich opnieuw voor de Kerk te engageren. De bisschoppen bleven uit protest weg uit Canterbury omdat Williams weigert de wijding van de homoseksuele Gene Robinson tot bisschop van het Amerikaanse New Hampshire te veroordelen.

Puzzelstukjes
“We hebben onze problemen nog niet opgelost”, vertelde Williams tijdens de afsluitende bijeenkomst aan de 650 in Canterbury aanwezige anglicaanse bisschoppen. “Maar de daarvoor benodigde puzzelstukjes liggen op tafel. En de komende maanden is belangrijk om diegenen die niet op Lambeth aanwezig waren toch uit te nodigen zich in te zetten voor de volgende stappen.”

Eenheid
“Onze gemeenschap wil bijeenblijven, maar niet slechts als een verzameling beleefde vrienden,” voegde Williams toe. “Wij willen dieper doordringen tot de plaats waar Christus leeft, om daar eenheid te vinden.”

Verdeeldheid
De anglicaanse kerk is verdeeld in een liberaal kamp dat de wijding van homoseksuele en vrouwelijke bisschoppen wil invoeren, en een conservatief kamp dat meent dat zulke wijdingen indruisen tegen de bijbelse leer. Williams riep gisteren op tot het sluiten van een ‘geloofsovereenkomst’. Die overeenkomst zou een algemene richtlijn van de anglicaanse leer moeten uitzetten.

Vertrouwen
“Het erkennen van en vertrouwen op elkanders standpunt kan een deugd zijn in plaats van een last, en als ons vertrouwen zich verdiept kunnen meer verantwoordelijke discussies volgen”, aldus de aartsbisschop.