Reportage: Stof zijt gij

Filmbeelden beschikbaar

 

Reportage: Stof zijt gij

‘Stof zijt gij: oude schatkamers die opengaan’ gaat over de relieken in de oud-katholieke Gertrudiskathedraal te Utrecht. Anique de Kruijff, verbonden aan het Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit van Amsterdam, vertelt over de relieken. Maker van het filmpje is Martin Modderkolk.

Sinds jaar en dag willen mensen iets bezitten van hun idool. Vandaag de dag wordt via het internet van alles aangeboden: of het nu gaat om een stukje kauwgom van Britney Spears, het bezwete t-shirt van Arjen Robben of de auto van paus Benedictus XVI.

Heiligen waren de idolen van de middeleeuwen. Ook toen al probeerde men zijn idolen te imiteren en was het hebben van een heilig overblijfsel, een zogenaamd reliek, begerenswaardig. Relieken speelden in die tijd daarnaast een belangrijke rol in de misvieringen. Na de middeleeuwen nam het belang van relieken snel af en vandaag de dag is men eerder sceptisch dan enthousiast.

Dat is onterecht. Dat relieken vandaag de dag een minder grote rol spelen in de liturgie dan vroeger betekent natuurlijk niet dat ze er niet meer zijn. Op veel plaatsen in Nederland bevinden zich nog verborgen reliekschatten, bijvoorbeeld in de oud-katholieke Gertrudiskathedraal in Utrecht: de omvang van ruim 1700 relieken verraste iedereen.

De schat wordt momenteel diepgaand onderzocht door Anique de Kruijf. De eerste resultaten van het onderzoek verschijnen in de publicatie ‘Stof zijt gij…’ Een deelinventarisatie van de reliekschat van de oud-katholieke Gertrudiskathedraal te Utrecht.

http://geloven.ncrv.nl/ncrv?nav=fiwoaEsHtGAgbCvaCbBkFU&thema=dtxetCsHtGAgbCvaC