Lieddag in de Janskerk

Zaterdag 20 september 2008

Op 20 september 2008 wordt tijdens een lieddag in de Janskerk liturgische muziek ingestudeerd die speciaal voor de EUG Oekumenische Studentengemeente is geschreven door Henny Vrienten.

Henny Vrienten is bekend als componist van filmmuziek en popmuziek en was de zanger van Doe Maar. Maar een van de dingen die nog op zijn lijstje stonden, was het componeren van liturgische muziek. Dit bleek enkele jaren geleden uit een interview met hem in Trouw. Twee pastores van de EUG hebben naar aanleiding van dat krantenartikel contact met hem gezocht.

Het resultaat is er nu: liturgische muziek van Henny Vrienten. De teksten zijn aangeleverd door een groepje van vier mensen uit de EUG. Zij hebben voor alle onderdelen van een liturgie – met uitzondering van een tafelgebed – teksten geselecteerd van o.a. Augustinus, Johannes van het Kruis en Lloyd Haft. Andere teksten zijn afkomstig uit de EUG of voor deze gelegenheid zelf geschreven. Vervolgens heeft Henny Vrienten deze teksten op muziek gezet. De muziek heeft een bepaalde cadans, die van het begin tot het eind doorgaat. Het is als de golfslag van de zee. De muziek heeft een meditatieve sfeer.

Voordat Henny Vrienten met componeren begon, heeft hij uitdrukkelijk gezegd dat hij deze muziek weliswaar zou schrijven voor de EUG, maar dat hij wilde dat de muziek ook in andere kerkgemeenschappen gebruikt gaat worden. Deze lieddag is daarvoor een mooie gelegenheid: iedereen kan zo kennismaken met de liturgische muziek van Henny Vrienten en het meenemen naar de eigen kerkgemeenschap. Het Janskoor (het koor van de EUG) heeft de – meerstemmige – muziek inmiddels ingestudeerd en zal als steunkoor deze lieddag versterken. Ook heeft het koor een CD opgenomen met de muziek, die op deze dag gekocht kan worden. De bladmuziek is dan eveneens te koop.

Dus wie kennis wil maken met de liturgische muziek van Henny Vrienten is van harte welkom bij deze lieddag. De kosten (toegang en koorpartituur) bedragen 15,00 euro per persoon (studenten 7,50 euro). Locatie: Janskerk, Janskerkhof, Utrecht. Opgave kan via het secretariaat van de EUG: eug@studver.uu.nl , tel. 030 2318775 (maandag en donderdag 9-15 uur).

Meer informatie over dit project is te vinden op www.muziekindejanskerk.nl Voor vragen kunt u contact opnemen met Liesbeth Timmers, e-mail: info@muziekindejanskerk.nl