Iconen tonen engelen

Expositie in Kampen van 19 november 2008 t/m 30 mei 2009

In een nieuwe expositie van het Ikonenmuseum in Kampen die in november begint, zijn circa honderd bijzondere iconen bijeengebracht. Centraal thema is de ‘hemelse helpers’, ofwel engelen.

De iconen zijn sacrale werken uit de orthodoxe kerk uit het oosten van Europa en veelal uit Rusland afkomstig. Het museum wist de nodige kunstwerken van musea en verzamelaars in bruikleen te krijgen. “Er zitten werken tussen die nooit eerder publiek getoond zijn”, aldus conservator Joost Heutink.

Engelen vormen ook al het thema bij een expositie in het Museum Catharijneconvent in Utrecht. Daar is vanaf zaterdag de tentoonstelling Allemaal Engelen te zien.

De meeste stukken in het Ikonenmuseum in Kampen komen oorspronkelijk uit Rusland. De iconen zijn veelal geschilderd op hout. “Voor veel stukken geldt dat ik ze voor het eerst heb gezien. Na de expositie verdwijnen ze weer in particulier bezit. Dit is wat sommige werken betreft de enige kans ze in het openbaar te bezichtigen.”

De expositie Hemelse Helpers, Engelen op Iconen loopt van 19 november tot en met 30 mei. Tijdens de opening van de expositie wordt tevens de nieuwe vleugel van het museum officieel in gebruik gesteld.