Jan ter Laak overleden

12 maart 2009 in Wilnis

In memoriam Jan ter Laak

Jan ter Laak, is donderdag 12 maart 2009 in een hospitium in Wilnis overleden. Dat heeft de directeur van IKV Pax Christi, Jan Gruiters, meegedeeld. Jan ter Laak was van 1968 – 1974 zowel secretaris van het IKV als adjunct secretaris van Pax Christi. Na zijn vertrek bleef hij actief betrokken bij de vredesbeweging ondermeer als voorzitter van de werkgroep Kerken van het IKV. In 1983 keerde hij terug naar Pax Christi als algemeen secretaris.
 
Jan behoorde tot de pioniers van de vredesbeweging. Voor Pax Christi was Jan ter Laak van beslissende betekenis. Ondermeer bij het opbouwen van intensieve contacten met dissidenten in Oost Europa. Bij de verdere internationalisering van het vredeswerk na de beëindigen van de koude oorlog. Bij het mobiliseren van politieke en publieke steun voor talloze vredesinitiatieven.
 
Jan ter Laak bezocht als ‘reiziger in vrede’ vele conflictgebieden. Zijn reizen waren van grote betekenis voor de mensen die hij bezocht. Met de daar opgedane ervaringen wist hij mensen hier te overtuigen om zich concreet in te zetten, al was het maar met ‘de kleine dingen die we kunnen doen’. Zelf leverde hij een actieve bijdrage aan de oplossing van diverse conflicten en de strijd voor vrede, niet in de laatste plaats in landen als Colombia, Cuba en de Palestijnse gebieden waar hij zich engageerde met de mensen die net als hij een verschil wilde maken.
 
Jan had een scherp ontwikkelde politieke intuïtie die er voor zorgde dat Pax Christi steeds een brugfunctie kon vervullen naar het midden van het politieke spectrum en naar de kerken. Kenmerkend was zijn vermogen mensen te inspireren en te binden.
 
In 1996 kwam er een einde aan zijn werk bij Pax Christi. Sindsdien zette hij zich vooral in voor de bescherming van mensenrechten en werkte hij nauw samen met vele mensenrechtenactivisten.
 
Jan ter Laak voelde zich nog steeds nauw betrokken bij Pax Christi, dat liet hij ook de laatste dagen van zijn leven uitdrukkelijk weten. Hij keek in dankbaarheid terug op zijn werk voor Pax Christi en had zich verzoend met alle herinneringen daaraan.
 
Bestuur van het IKV, de ledenraad van Pax Christi en medewerkers van de werkorganisatie IKV Pax Christi zijn Jan ter Laak buitengewoon dankbaar voor zijn grote bijdrage aan het vredeswerk van IKV en Pax Christi.

Bron: www.ikvpaxchristi.nl

Foto: Netherlands Helsinki Committee; Conference “Civic Diplomacy”: Diplomatie tussen macht en mensenrechten. Geheel rechts: Jan ter Laak.

Andere bron: http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2009/detail_objectID685785_FJaar2009.html

Een grote liefde van hem was de oecumene. Hij zag met lede ogen hoe de rooms-katholieke kerk daar steeds meer afstand van nam, maar ging er zelf stug mee door.

In de oud-katholieke parochie van Utrecht wist hij zich welkom en mocht de parochie hem ook dikwijls welkom heten in haar midden, op zijn eigen, bescheiden, wijze van warme aanwezigheid. De weken van zijn ziek-zijn werd hij ook gedragen door het gebed en de aandacht van velen. Gebeden werd in de Eucharistieviering voor de zieken, waarbij Jan ter Laak met name genoemd werd te midden van anderen:

dat de Barmhartige God hem met zijn wieken zal beschermen
en dat hij onder zijn vleugelen toevlucht mag vinden.

Moge de Allerhoogste voor hem nu een schuilplaats zijn en een toevlucht.
Moge het eeuwig licht hem verlichten op de plek van vrede en eeuwige rust.

En kracht en troost voor hen die rouwen om zijn heengaan en verlies van een dierbare mens.

De herdenkingsdienst voorafgaande aan zijn begrafenis zal gehouden worden in de Aloysius kerk aan de Adriaan van Ostadelaan, a.s. woensdag om 11.00 uur.