Het vastenoffer 2009

Citypastoraat Rotterdam

Het vastenoffer is dit jaar bestemd voor het Citypastoraat Rotterdam.
Wij bevelen dit vastenoffer van harte bij u aan!
Onderstaand meer informatie:

Citypastoraat Rotterdam
OP WEG NAAR DE KERK VAN MORGEN

Het Citypastoraat Rotterdam geeft handen en voeten aan een open vorm van pastoraat gericht op de zoekende en lijdende mens in de directe omgeving van de Paradijskerk en de stad. Op 1 september 2007 heeft de Aartsbisschop Joris Vercammen diaken Hans de Rie aangesteld als citypastor om deze nieuwe uitdaging in de stad Rotterdam vanuit de Paradijskerk aan te gaan.

Gastvrijheid, presentie en dienstbaarheid
zijn de pijlers van het open pastoraat. In het citypastoraat is de kerk een plek waar mensen op verhaal kunnen komen, een luisterend oor kunnen vinden, steun en hulp kunnen krijgen bij het zoeken naar de zin van hun leven, het zoeken naar God. Het citypastoraat wil de mensen uit de buurt en uit de stad bereiken die vervreemd zijn geraakt van de bevrijdende boodschap van het evangelie en mensen bijstaan om die boodschap in hun taal en in hun alledaagse leven te verstaan.

De pijler van gastvrijheid bestaat uit activiteiten waarin mensen de kerk kunnen ervaren als schuilplaats, als veilige plek voor de ontmoeting met God en elkaar: laagdrempelige vieringen, meditatieve momenten, basiscursussen christelijk geloof en inloop voor buurtbewoners in de parochiezaal.

De pijler van presentie houdt in dat de citypastor vaak op straat is te vinden, in buurthuizen of scholen. Juist aan dit laagdrempelige contact blijkt een grote behoefte te zijn in de stad. De buurtbewoners stellen het contact met de citypastor zonder dubbele agenda op prijs. De citypastor neemt ook actief deel aan bestaande netwerken van missionaire- en diaconale werkers in Rotterdam en levert zijn bijdrage om die netwerken te onderhouden, uit te bouwen of te verdiepen.

De pijler van dienstbaarheid houdt in dat de citypastor zich open stelt voor iedereen met zorgen en vragen die zij in het dagelijkse leven met zich meedragen, ongeacht de levens- of geloofsovertuiging. De citypastor ervaart nu al openheid en groeiend vertrouwen in de spontane contacten in de buurt en de stad. Verrassend zijn de antwoorden van mensen uit de buurt op de vraag van de citypastor wat zij van de kerk in onze tijd verwachten:

‘dat je als pastor present bent voor ons in tijden van vreugde en verdriet’;
‘dat de kerk wat vaker toegankelijker is om even binnen te lopen’;
‘dat je als pastor participeert in diaconale projecten’;
‘dat je als pastor luistert naar mensen die verdeeld zijn, tegenover elkaar staan en hen bij elkaar brengt’.

Kernwoord voor het citypastoraat is bevlogenheid:
je droomvleugels durven uitspreiden

Waaraan wordt het geld besteed?
Voor het opstarten van de werkzaamheden is het van belang voldoende mogelijkheden te creëren, eenvoudige maaltijden te kunnen serveren, om cursussen te kunnen geven, liturgieën te kunnen maken, flyers te verspreiden, religieuze literatuur en voorwerpen te kunnen verkopen, zoals (kinder) bijbels, kaarsen en dergelijke. Ook moeten er stilte en meditatie hoekjes in de kerk worden ingericht.

Kortom geld voor onder andere:
Keukeninventaris;
Cursus materiaal, waaronder presentatie middelen;
Materiaal om drukwerk te vervaardigen;
Vitrinekast voor tonen van de verkrijgbare religieuze zaken;
Materiaal voor het inrichten van stilte en meditatiehoekjes, waaronder een Taizé kruis.

Vervolgacties:
1. Ten behoeve van de kinderkerk zal er een op dit thema afgestemd kinderproject worden gestuurd naar alle parochies om te gebruiken op de zondagen in de veertigdagentijd.
2. Op de website van de Oud-Katholieke kerk (OKKN.nl) zal elke week van de veertig-dagen tijd de citypastor Hans de Rie vertellen over zijn belevenissen in het citypastoraat.

Voor meer informatie kijk op: http://www.paradijskerk.nl/cp.htm

en voor een bericht van de citypastor: http://www.okkn.nl/?b=1486

Citypastor Hans de Rie is te bereiken via e-mail:
jderie@mac.com of telefonisch op 06-20621539.