Heilige Ludgerus, bisschop van Münster

26 maart

In het jaar 2009, waarin het voor Ste. Gertrudis – de patrones van de Kathedrale Kerk van Utrecht 1350 geleden is, dat zij overleed – is het voor de heilige Ludgerus het jaar waarin hij 1200 geleden overleden is.

Levensbeschrijving
De heilige Ludgerus werd omstreeks 743 geboren in de buurt van de Vecht, waarschijnlijk in Zuilen (bij Utrecht). Zijn christelijke ouders, Thiadgrim en Liafburg, behoorden tot een voornaam Fries geslacht dat landgoederen in Wiersum bezat. Op dertienjarige leeftijd stuurden zij Ludger naar de Utrechtse kloosterschool, die onder leiding stond van de heilige abt en bisschop Gregorius. Hij zette zijn studie voort bij de beroemde Alcuinus in York, waar hij tot diaken werd gewijd.

Eenmaal teruggekeerd uit Engeland werd Ludger in 777 priester en verkondigde hij het christelijk geloof in de streek rond Deventer en Dokkum. Na enkele jaren werd hem het missiewerk onmogelijk gemaakt door de inval van de Saksen en reisde hij naar Italië. Daar verbleef Ludger enige tijd in Rome en bij de benedictijnen van Monte Cassino. Karel de Grote liet hem echter terughalen en stelde hem in 792 aan tot hoofd van de missie onder de Friezen en Saksen.

In 804 werd Ludger tot eerste bisschop van Münster in Westfalen gewijd. Hij staat bekend als voortreffelijk organisator van zijn bisdom, waarin hij talrijke kerken en kloosters stichtte. Hij stierf in 809 en werd in zijn geliefd klooster te Werden aan de Ruhr begraven.

De schrijver Altfried omlijst rond 840 het leven en werk van Ludger met verschillende wonderverhalen. Hij zou de Friese zanger Bernlef van zijn blindheid hebben genezen. Ook zou hij een gebied hebben bevrijd van wilde ganzen die de oogst opvraten. Hij wordt dan ook met een paar ganzen aan zijn voeten voorgesteld. Als bisschop draagt hij natuurlijk staf en mijter en in zijn rechterhand een kerkje dat naar zijn kerk- en kloosterstichtingen verwijst. Ludger is geen specifieke beschermheilige, maar wel de zeer vereerde patroon van het bisdom Münster.

Zo startte vanwege de 1200ste verjaardag van het bisdom Münster in 2005 vanuit het rooms-katholieke aartsbisdom Utrecht vorig jaar een speciale Ludgerestafette. Ludger werd immers vermoedelijk in het Utrechtse Zuilen geboren, en was de eerste bisschop van Münster. De ‘missionaire gedachtenis-tocht’ wordt afgelegd door een speciale ‘Ludgerkaars’: symbool van het licht van het evangelie dat door de wereld gaat. De kaars volgt de route waarlangs Ludger waarschijnlijk reisde toen hij naar Münster trok, en doet een aantal parochies aan. Rond Pasen eindigde de tocht in Münster.