Aartsbisschop van Canterbury Rowan Williams: schade milieu zelf oplossen

 

God zal de mensheid er niet eigenhandig van weerhouden het milieu ernstig te beschadigen. Dat stelde aartsbisschop Rowan Williams tijdens een lezing.

Williams, als aartsbisschop van Canterbury de hoogste leider in de Anglicaanse Kerk, stelde dat een ,,radicaal andere houding” van iedereen nodig is om een ongecontroleerde klimaatverandering te voorkomen. Volgens hem moet de mensheid zijn zelfzuchtigheid en hebberigheid de rug toekeren, om zo zijn afhankelijkheid van de natuur niet meer te ontkennen.

,,God garandeert geen eind-goed-al-goed”, stelde Williams, die zich regelmatig bezorgd uitlaat over het klimaat. Mensen kunnen zichzelf ,,onmetelijke schade” toebrengen door de eigen wil die God ze gegeven heeft, stelde Williams. Dat leidt ertoe dat de mensheid als geheel deze eigenschap ook heeft.

,,De suggestie dat God zal ingrijpen om ons te beschermen tegen onze collectieve dwaasheid, is even onchristelijk en on-Bijbels als te denken dat Hij ons beschermt tegen de gevolgen van onze persoonlijke dwaasheid of zonde.”

Hij voegde er aan toe dat ,,Gods trouw blijft bestaan. Zelfs tijdens de meest vreselijke rampen zal Hij ons niet loslaten. Maar dat is geen veiligheidsnet dat ons een goed einde op deze wereld garandeert.”

Voor de complete lezing, (engels) klik: http://archbishopofcanterbury.org/2351

Earth_main

Foto boven: Aartsbisschop Rowan Williams | foto EPA/Ettore Ferrari  | www.nd.nl