Niet normaal!
‘Doe eens normaal!’ betekent meestal: doe wat ik je zeg.
Wat normaal is, is vaak net zo vanzelfsprekend als onzichtbaar.
Het is net als met de lucht die je inademt: je merkt er vaak niets van, toch bepaalt het je leven.
Pas als het ergens gaat schuren wordt duidelijk dat veel van wat normaal lijkt, het niet is. Of niet voor iedereen.
Denken in de Driehoek neemt daarom een aantal thema’s onder de loep waar spanning op staat. Het zijn thema’s die je uitnodigen om na te denken over wat je zelf normaal vindt – en waarom.
Vanaf 19:30 ontvangst met koffie en thee, programma van 20:00-21:30
Gelegenheid tot napraten
Iedereen welkom, toegang vrij
Willemsplantsoen 1c, op loopafstand van Utrecht Centraal
Woensdag 21 februari 2024 gaat over het thema protest. Want al die protesten zijn toch niet normaal meer? Waarom protesteren mensen en hoe verhoudt dat zich tot geloven en kerk zijn in Nederland?
Eline van der Kaaden (predikant in opleiding en mede-oprichter Christenen Collectief), Rozemarijn van ’t Einde (geestelijk verzorger en woordvoerder van Extinction Rebellion) en Marco Derks (theoloog en klimaatactivist) kennen alle drie de werelden van protest en van kerk en theologie van binnenuit.
Hoe en waarom combineren ze dit? Kun je tegelijkertijd pastor en demonstrant zijn?
En zo kan iedereen zichzelf vragen: waar sta ik? Wat vind ik normaal?
Ga ik protesteren, of niet, en waartegen dan wel of niet?
Of vind ik normaal doen al gek genoeg?
13 maart: religie – (on)recht voor moslims Hanane Abouellotfi
De fundamentele rechten van minderheden staan onder druk, en testen zo de waarden van onze democratie. Deze avond zoomt Hanane Abouellotfi (politicoloog en trainer inclusief onderwijs) in op de afbrokkeling van vrijheden van Nederlandse moslims. Wat kunnen we doen om het tij te keren?
17 april: witheid Mattthea Westerduin en Bianca Groen Gallant
Wat is witheid? Hoe kunnen we gelijkwaardiger met elkaar spreken over witheid en racisme? Waarom is er vaak zo weinig ruimte voor de emoties van zwarte mensen? Een avond over verzwegen geschiedenissen, theologie, en het zoeken naar woorden. En over ongemak. Met Bianca Groen Gallant (oprichter Werkgroep Heilzame Verwerking Slavernijverleden en lid moderamen PKN) en Matthea Westerduin (promoveerde op proefschrift over witheid, racisme en theologie).
15 mei: gender – tegen de stroom in Nella van de Brandt
Wat hebben gender, seksualiteit en ras met religieverlating te maken? Zowel religie als religieverlating bestaan uit alledaagse, lichamelijke ervaringen, ingebed in sociale en intieme relaties. Nella van den Brandt (religiewetenschapper gender, seksualiteit en ethniciteit) bespreekt levensverhalen van vrouwen in Nederland en het VK die hun geloof verliezen en/of religieuze gemeenschap verlaten. Ze belicht hoe hun ervaringen onlosmakelijk zijn verbonden met gegenderde verwachtingen, onbetamelijke seksualiteit, rascisme en islamofobie.
Meer informatie over de volgende avonden in onderstaande flyer.