IKON: Onze Vaderproject

Een gebed is niet een eindpunt, het is eerder een begin. Jezus leert de mensen om hem heen het gebed dat we, ‘Het Onze Vader’ zijn gaan noemen. Hoe kan Jezus aan alle mensen ná hem, één en dezelfde tekst geven om te bidden? Zijn alle mensen dan hetzelfde? Is het Onze Vader nog wel van deze tijd? Dit project ‘Onze Vader’ wil laten zien, dat dit éne, oude gebed zoveel dimensies heeft, dat het elke eeuw, elk jaar en elke dag weer anders is.

Toen en Nu
De woorden van het Onze Vader krijgen in elk gebed nieuwe invulling. Als individu kom je met deze woorden te staan in een hele grote groep van mensen die je zijn voorgegaan, door alle tijden heen. Dat is het unieke van dit gebed. Daarnaast is het ‘Onze Vader’ een tekst die nog steeds een ontzettend grote rol speelt in de westerse cultuur. De cultuur, of hij nou christelijk is of niet, heeft dit gebed altijd in het achterhoofd. De foto’s en filmpjes die je ziet op deze website, geven daar een indruk van.

In de media
Door reclames wordt het gebed gebruikt, bewust of onbewust, om zoveel mogelijk mensen aan te spreken.
Filmtitels worden ontleend aan bedes uit het ‘Onze Vader’. Vaak gaat het hier om engelstalige titels, die de herkenning wat moeilijker maken. Ook poëzie grijpt terug op de kenmerken van het ‘Onze Vader’.

Het ‘Onze Vader’ op de website
Zes keer staat een bede centraal, met daaromheen steeds een foto, een gedicht, een kort filmpje én de teksten die over elke bede in het maandblad ‘Mensen’ van het IKON Pastoraat zijn gepubliceerd. Vaak wordt er in de foto of in het filmpje een draai gegeven aan de bede die centraal staat. Met humor, of juist heel serieus.

www.ikon.nl/onzevader