“Hoveniers, humor en heiligheid” – De Utrechtse oud-katholieke hoveniers van Sint Jakobus in een boek

Coen van Kasteel

Op donderdag 22 oktober 2009 verschijnt een boek over de geschiedenis van de oud-katholieke hoveniers in Utrecht en omstreken.

Auteur is onze parochiaan Coen van Kasteel. Als schoonzoon, kleinzoon, oomzegger, neef, achterneef en zwager van hoveniers weet hij uit eigen ervaring veel te vertellen over het vak van de ouderwetse hoveniers en ook over nieuwe ontwikkelingen op hun gebied.

Uit het archief van de voormalige parochie van Sint Jakobus aan de Bemuurde Weerd heeft hij bovendien interessante feiten opgediept uit de geschiedenis van de parochie en het kerkgebouw. Een hoofdstuk over de nu bijna uitgestorven bijnamen roept ongetwijfeld nostalgische herinneringen op aan vele oud-katholieke families en personen.

Het boek zal ca. 128 pagina’s tellen en zo’n 100 foto’s bevatten. Het merendeel hiervan is belangeloos uitgeleend door 13 parochianen met een hoveniersachtergrond.

Uitgever is: ‘Begijnekade 18 Uitgevers’ in Utrecht.
ISBN-13: 978-90-78019-21-3

Zeer gewaardeerde ondersteuning van de uitgave is verkregen van de ORKA, het Metropolitaan Kapittel van Utrecht en de K.F. Hein Fonds.

De presentatie van het boek is gepland op
dondermiddag 22 oktober 2009,
15.30 uur,
in de Gertrudiskapel,
Willemsplantsoen 1c,
Utrecht.

Hoveniers, humor en heiligheid gaat in op de geschiedenis van wat genoemd kan worden ‘De Tuinen’ van Utrecht. Ten noorden van Lauwerecht strekten zich nog tot 1952 tuinderijen uit, waarvan – hetgeen bijzonder is – de eigenaren voor 90% oud-katholieken waren. Op de Bemuurde Weerd stond hun Jacobuskerk. Met de inrichting van Overvecht zijn de tuinderijen opgedoekt. In dit boek van Coen van Kasteel, afkomstig uit een tuindersfamilie, brengt de auteur dankzij onderzoek in het Utrechtse Archief en vanwege zijn eigen achtergrond, de geschiedenis van dit gedeelte van Utrecht aan het licht. Daarbij nog niet eerder gepubliceerde foto’s.