„Anglicanen sluiten ogen voor realiteit”

Oplossing ligt in bewustwording

 

De Anglicaanse aartsbisschop Williams. 

De Anglicaanse aartsbisschop Rowan Williams

LONDEN – De situatie van de Anglicaanse Kerk is zorgwekkend. Jaarlijks sluiten dertig kerken voorgoed hun deuren. Naar verwachting loopt dat aantal over niet al te lange tijd op tot 200. “Kerkleiders weigeren de realiteit onder ogen te zien.”

Dat stelt de anglicaanse hulp-bisschop van Newcastle, Paul Richardson, in een opiniërend artikel in de Britse krant de Telegraph.

In het artikel uit Richardson zijn zorgen over de huidige situatie van de Anglicaanse Kerk in Groot-Brittannië. Hoewel de kerkgang met Kerst en Pasen toeneemt, zijn dat “zeker geen tekenen van een opwekking.”

Integendeel, volgens de hulpbisschop neemt het aantal anglicaanse kerkgangers jaarlijks af met 1 procent. “Met dat percentage is het niet uitgesloten dat de kerk over dertig jaar niet meer bestaat”, denkt hij.

Het probleem van de Anglicaanse Kerk is deels een financiële kwestie, stelt Richardson. “De kosten van salarissen, pensioenen en de kerkelijke bureaucratie nemen toe. Terwijl het aantal kerkgangers en daarmee de inkomsten afnemen.”

Volgens Richardson kiezen veel bischoppen ervoor hun ogen te sluiten voor de werkelijkheid. “Ze doen alsof er niets verandert, alsof Groot-Brittannië nog steeds een christelijke natie is.”

Anderen die de problemen wel erkennen, kiezen voor een “typisch” anglicaanse oplossing. “Waar mogelijk doen zij concessies. Men hoopt door kleine, strategische terugtrekkingen tijd te winnen en de status-quo te handhaven.”

De oplossing ligt volgens de hulpbisschop uit Newcastle echter in bewustwording: “Als anglicanen zich meer bewust zijn van hun identiteit en van wat ze geloven, zullen ze erin slagen de mate van teruggang te beperken en misschien zelfs stabiel te blijven.”

Richardson ziet de Rooms-Katholieke Kerk als “gids.” “De rooms-katholieken laten ons zien waar de gevaren zijn die we dienen te vermijden en de mogelijkheden waar we gebruik van kunnen maken.”