Zaterdag 4 juli: Kerken Zingen 2009

 

Kerken zingen 4 juli 2009

Tijd

Wie?

Wat?

Waar?

Begeleidende tekst

10.00-11.00

Gregoriaans koor Utrecht olv Jaap Goetzee

Concert ‘Lauden Translatie St. Martinus’

Pieterskerk

Zie 1 beneden

11.00-13.00

Vrouwenschola olv Ike de Loos

Workshop Gregoriaans

Pieterskerk

Zie 2 beneden

13.30-14.00

Cantemus Domino olv Frank Zielhorst

Concert

Augustinuskerk

Zie 3 beneden

14.15-15.15

Doopsgezind koor olv Annejet Bennink

Workshop Taizé-liederen zingen

Doopsgezinde kerk

Zie 4 beneden

15.30-16.30

Wouter Koelewijn

Zaterdagmiddagmuziek: Orgelconcert ‘Bach’s jonge jaren’

Domkerk

Zie 5 benede

 

1

4 juli is de feestdag van de Translatie (overbrenging) van de beenderen van St. Martinus naar Tours. Martinus is de patroonheilige van Utrecht. Deze feestdag werd in de middeleeuwen in Utrecht uitgebreid gevierd. Bisschop Radboud van Utrecht (overleden 917) heeft een volledig officie voor die dag gecomponeerd, waarvan een handschrift bewaard gebleven is in de Utrechtse Mariakerk.

Het Gregoriaans Koor Utrecht zingt op 4 juli de Lauden van dit feest. De Lauden zijn een ochtendgebed. In deze Lauden vormen de antifonen die voor en na de vijf psalmen gezongen worden samen een verhaal over hoe de stad Tours waar Martinus bisschop was door hem bevrijd werd van de belegering door haar vijanden.

2

Vanouds werden (en worden) in kerken en kloosters dagelijks gebedsdiensten gehouden. Dit gebeurt volgens een oeroud ritme, in het Latijn, en geheel gezongen.

Het Gregoriaans, dat deze koordiensten draagt, hoort tot oudste muziek van onze cultuur. De prachtige teksten en de soms bedwelmende monotonie geven het een bijzondere schoonheid die nog steeds veel mensen kan bekoren. Voor iedereen die van koor zingen houdt, maar ook voor mediëvisten, musicologen, en (kerk-) musici is het een belevenis om dit repertoire te ontdekken.

Ondersteund door enkele zangeressen van de Vrouwenschola laat musicologe en scholaleidster Ike de Loos de deelnemers kennismaken met het zingen van Gregoriaans en het reciteren van psalmen, aan de hand van een korte middagdienst, die ter afsluiting integraal zal worden uitgevoerd.

3

In de St. Augustinuskerk wordt de hoogmis op zondag al sinds 1856 opgeluisterd met koorzang van Cantemus Domino. Naast het aloude Gregoriaans staan er diverse missen op het programma van onder meer Palestrina, Mozart, en Strategier. Daarnaast worden van verschillende klassieke en hedendaagse componisten liederen, motetten en psalmen gezongen.

Cantemus Domino is een enthousiaste groep mensen, die al jarenlang met veel plezier samen muziek maken. Iedere dinsdagavond wordt o.l.v. dirigent Frank Zielhorst gerepeteerd en wordt er meerdere malen in de maand gezongen tijdens de zondagse liturgie. Daarnaast zijn er andere gezellige activiteiten zoals de jaarlijkse uitgangsdag en het feest St. Caecilia, de patroonheilige van de kerkmuziek. Het koor wordt begeleid door de organist van de St. Augustinuskerk, Paul van der Woude.

4

Als u niet mee wilt zingen, bent u van harte welkom om te komen luisteren Laten we zo lang mogelijk zingen onderweg: de weg wordt er minder eentonig door.

 

Jaarlijks gaan leden van de doopsgezinde gemeente zomers naar Taizé, de oecumenische kloostergemeenschap in Frankrijk. Daar wordt veel gezongen: korte, meerstemmige liederen, met veel herhaling. Het gemeentekoor onder leiding van AnneJet Bennink zal een aantal Taizé-liederen meerstemmig met u oefenen en zingen tijdens deze Sing-In.

De doopsgezinde kerk op de Oudegracht heeft een fantastische akoestiek, waar uw zang prachtig zal klinken.

5

Op deze zomermiddag geeft Wouter Koelewijn een orgelconcert in het kader van de “Utrechtse orgelzomer”. Hij heeft zijn concert het motto “Bachs jonge jaren” meegegeven en zal de volgende werken uitvoeren:

J.S. Bach (1685-1750)

· Praeludium en Fuga in C, BWV 531

· Partita over ‘Ach, was soll ich Sünder machen’ (10 variaties), BWV 770

· Concerto d moll BWV 596

(arrangement door J.S. Bach van Antonio Vivaldi’s Vioolconcert opus 3, nr. 11)

· Fantasia & Imitatio BWV 563

· Ein’ feste Burg ist unser Gott (Koraalfantasia) BWV 720

· Concerto d moll

(arr. Wouter Koelewijn, naar delen uit Bach’s cantates 35 en 156, voor resp. orgel solo & orkest en hobo solo & orkest