Crisis en discriminatie zorg voor Europese Kerkenconferentie

Bisschop Dirk Jan Schoon en Astrid Zomervrucht nemen namens de Oud-Katholieke Kerk van Nederland deel

Van 15 t/m 21 juli 2009 vindt in het Franse Lyon de assemblee van de Europese Kerkenconferentie (CEC) plaats. Tijdens deze zesjaarlijkse conferentie zullen afgevaardigden van 126 Europese kerken, waaronder veel Nederlandse, bijeen komen om te praten over het beleid van de CEC.

De CEC is opgericht in 1959 als antwoord op de koude oorlog. De kerken in Oost- en West-Europa voelden de noodzaak om bruggen van verstandhouding te leggen op het verdeelde continent. Sindsdien houdt de CEC zich bezig met sociale en maatschappelijke vraagstukken. De komende dagen zal onder andere gesproken worden over de impact van de financiële crisis, discriminatie en migrantenproblematiek.

In Lyon zal de CEC haar activiteiten van de afgelopen zes jaar evalueren en zal gekeken worden waar de organisatie zich de komende zes jaar op zal richten. Daarnaast zal stil gestaan worden bij het 50-jarige jubileum.

De CEC bestaat uit 126 Protestantse, Anglicaanse en Oud-Katholieke Kerken. Vanuit Nederland zullen afgevaardigden van ontwikkelingshulporganisatie OIKOS, de Protestantse Kerk in Nederland, de Oud-Katholieke Kerk, de Doopsgezinde Sociëteit, de Remonstrantse Broederschap en de Raad van Kerken in Lyon aanwezig zijn.