Collecte Advent 2009

Doel 2e Collecte en adventsmaaltijd

In de advent, mogen wij, namens de diaconaatsgroep, u aanbevelen een aktie die wij op touw hebben gezet ten bate van AGLIPAY CENTRAL THEOLOGICAL SEMINARY (afgekort ACTS). Dit is het seminarie van onze zusterkerk, de Iglesia Filipina Independiente, de Filippijnse Onafhankelijke Kerk. Dit seminarie, dat Elly Hessel onlangs heeft bezocht, lijdt onder het huidige filippijnse bewind, en kampt daarnaast met grote wateroverlast door overstromingen als gevolg van de aanhoudende regens van de afgelopen maanden in de Filippijnen.

Wij willen geld inzamelen voor dit doel middels

–         het houden van een tweede collecte gedurende de adventszondagen

–         het bakken van Filippijnse koekjes, die te koop worden aangeboden gedurende de 2 laatste zondagen na de dienst.

Inmiddels is ook een informatiemiddag gehouden, met een adventsmaaltijd, die georganiseerd werd in het zalencentrum van in de driehoek. De maaltijd werd aangeboden door de directie, waarvoor hartelijk dank.

Elly hield een interessante presentatie over de sfeer in het Seminarie, en welke zaken indruk op haar hadden gemaakt. Een van de dingen was het feit dat de kathedraal midden in het centrum stond, maar waar de wanden open waren, zodat alle geluid vanuit het drukke leven naar binnen komen, maar daarom ook luidkeels gezongen moest worden, waardoor ook de vieringen over de stad spoelden.

Daarnaast had indruk gemaakt, hoe een viering op het platteland zo eenvoudig was, dat er op stoeltjes gevierd werd, die hier nog niet bij grof vuil gezet durfden te worden, en de hosties klaargemaakt werden op een tafeltje, waar de was gewoon boven hing, de dag dat Elly op bezoek kwam was dit ondergoed. Indrukwekkend is dan vooral hoe diep het geloof van de mensen en vooral van de priesters en studenten van het seminarie leeft, zozeer dat zij zelfs bereid zijn hun leven ervoor te geven. Een indrukwekkend verhaal, meer erover in Samen Kerkzijn.

Daarnaast kon filippijns gegeten worden, het was een heerlijke maaltijd, ikzelf heb nog een tijd zitten praten met een gezin wat daarvandaan gevlucht was, en hun eigen trieste verhalen kon vertellen over het regime aldaar.

Laten we vooral proberen door onze collectes de mensen daar een hart onder de riem te steken, en op onze manier te laten weten, dat wij met hen meeleven.

Wij houden u op de hoogte van onze inzameling middels een thermometer, die achterin de kerk zal worden opgehangen.

Wij bevelen u deze aktie voor onze zusterkerk van harte aan!!!