Kinderkerk in de adventstijd 2009

  

De kinderkerkleiding heeft ervoor gekozen om in de adventstijd te werken met het materiaal dat aangereikt wordt via het tijdschrift “Kind op Zondag”. Sinds kort zijn we geabonneerd op het tijdschriftdat gebruikt wordt voor het werken met kinderen in de kerk en de zondagsschool. Voor elke zondag zijn er navertellingen van bijbelverhalen, liedjes, knutseltips, spelvormen en nog veel meer. (zie www.kindopzondag.nl)

 

Het thema voor advent en Kerst  2009 is “Het licht schijnt overal”.

 

We lezen verhalen uit Lucas 1 en 2. Dit jaar aandacht besteden we aandacht aan de plaatsen waar de gebeurtenissen zich afspelen. Het zijn de bekende verhalen over de priester Zacharias die bezoek krijgt van een engel, de engel Gabriël die bij Maria op bezoek gaat en de lofliederen die Maria en Zacharias zingen om de grote dingen die gebeuren

De lezingen en thema’s zijn als volgt:

 

Lezing

Thema

Eerste zondag van advent

(29-11-09)

Lucas 1:1-25

De tempel

Tweede zondag van advent

(06-12-09)

Lucas 1:26-38

Het huis van Maria

Derde zondag van advent

(13-12-09)

Lucas 1:39-56

Het huis van Elisabet

Vierde zondag van advent
(20-12-09)

Lucas 1:57-80

Het hele bergland

Kerst
(25-12-09)

Lucas 2:1-20

De stal in Betlehem

 

Als ondersteunend materiaal maken we gebruik van een grote lantaarn. De kinderen vinden ‘m prachtig.

De lantaarn heeft vier zijden; elke zondag kan een andere kant van de lantaarn naar voren worden gedraaid. In de zijkanten zitten deuren, die tijdens de viering kunnen worden opengemaakt. Als de deuren dicht zijn, is de plaats te zien waar het verhaal zich afspeelt: de tempel, het huisje van Maria etc. Als de deur opengaat, verschijnt elke week een afbeelding bij het verhaal. Als de lantaarn om een groot windlicht heen gezet wordt, schijnt het licht door de afbeelding heen naar buiten. Het licht schijnt zo op heel verschillende plaatsen: in een tempel, in het huis van Maria, in het huis van Elisabet en in het bergland. Gods licht schijnt overal.

 

Foto impressie van de 1e advent
kinderkerk op 29 november 2009.

 

De kinderen hebben een adventslinger gemaakt. Aan de ster die ze prachtig versierd hebben, hangt een slinger met 25 ringen. Iedere dag mogen ze 1 ring afknippen totdat het Kerst is.