conferentie internationale rapport ‘kerk en kerkengemeenschap’

  

Conferentie over het internationale rapport ” Kerk en Kerkengemeenschap”

 

Op zaterdag 28 november 2009 vond in  het ontmoetingscentrum naast de kerk “In de Driehoek” de presentatie plaats van de Nederlandse vertaling van het rapport ” Kirche und Kirchengemeinschaft” (Kerk en Kerkengemeenschap). Het rapport was het resultaat van de Internationaal gevoerde Dialoog tussen de  Rooms Katholieke en Oud Katholieke Kerk Kerken. In 2004 in Bern begonnen sloot men dit jaar in Salzburg de werkzaamheden af.  De  bijeenkomst was belegd door de rooms katholieke vereniging voor Oecumene en het Bisschoppelijk Bureau van de Oud Katholieke Kerk.

Het rapport laat zien welke overeenstemming tussen beide kerken  bestaat op het punt van het Pauselijk Primaat naast nog  accentverschillen in situering en het functioneren van het Pausschap. Ook  somt het nog open vragen op die onder meer betrekking hebben op de opbouw van de kerk, de  rooms katholieke dogmata aangaande Maria, de wijding van vrouwen tot het apostolisch ambt.

Na een inleidend woord van Aartsbisschop Vercammen, gingen  leden van de Commissie in op  voorgeschiedenis van deze dialoog, de betekenis van de bereikte consensus voor beide kerken en voor de oecumene , de vraag naar de voortgang in de aanvaarding door onder meer  de officiële instanties van het rapport en hoe het  verder  kan gaan  met de nog  open vragen. Dit met het oog op hertsel van de kerkelijke gemeenschap. Met verhelderingvragen van en discussie met de aanwezigen werd de bijeenkomst besloten, die door een zestigtal belangstellenden uit verschillende kerken werd bezocht.