Adventsactie vierde week

Aglipay Theological Seminary

voor elkaar zijn
Voor elkaar zijn.

Onze Adventsactie is gericht op de nood onder de theologiestudenten van het Aglipay Theological Seminary  van onze zusterkerk op de Filippijnen.

De afgelopen weken informeerden we u over de noodopvang in verband met de overstromingen en over logies en opvang in verband met de vele vergaderingen en conferenties die op het terrein van het seminarie gehouden worden. Zulks in verband met de vele problemen waar de kerkleiders van de Onafhankelijke Kerk voor gesteld worden.

Deze week een voorbeeld van een kleinere nood:

Het komt met enige regelmaat voor dat studenten hun studie tijdelijk of soms zelfs helemaal moeten afbreken omdat het bisdom waartoe ze behoren het collegegeld niet kunnen betalen. Er moeten dan ad hoc oplossingen worden gevonden, waarbij de seminarieleiding altijd afhaneklijk is van giften en donaties.

IDoor het toenemende aantal conferentiegasten is men op het idee gekomen om tot een bescheiden guesthouse  faciliteit te komen, zeg maar een bed and breakfastconstructie  zodat het seminarie een  bescheiden eigen bron van inkomsten zou kunnen genereren waardoor studenten die ineens vanwege financiele problemen even niet met hun studie door kunnen, een ondersteuning uit dit noodfonds kunnen ontvangen, hetzij als gift, hetzij als tijdelijke lening.

 

Voor de vierde week

 

Er is enthousiast emailverkeer met het Seminarie. Zoals wij door onze aktie met hen proberen mee te leven, leven de staf en de studenten zeer met ons mee. Ze zijn steeds zeer belangstellend met hoe het loopt en spreken regelmatig uit hoe blij ze zijn met de aandacht, en uiteraard met de materiele steun die ze van ons zullen ontvangen.

De meeste studenten lopen in het week-end hun stage in een van de parochies, die veelal behoorlijk ver verwijderd van het seminarie zijn. Lange reistijden dus. En dan een intensief programma dat ze hebben af te werken. Vaak moet er na de mis een zondagschoolles aan de kinderen worden gegeven. Ook in het bezighouden van de kinderen worden de studenten getraind. Daarbij wordt ze vooral ook geleerd, arm als ze zijn, geen kostbare materialen te gebruiken. Zo maken ze b.v. mozaieken met de kinderen die niet met steentjes maar met minuscuul klein geknipte steentjes uit gekleurde vodden te werken.

In de weken dat Elly Hessel op het seminarie les gaf heeft ze de studenten origami sterren van afvalpapiertjes leren maken. En hen over de symboliek van de Ster van David, de Morgenster die de drie koningen naar Bethlehem bracht leren nadenken en hoe zij hun kennis op hun beurt zouden moeten overdragen.  De tentamenopdracht die ze meekregen was dat in de tijd van Kerstmis en Epifanie zij op hun stageplekken zowel in de door hen te houden overweging als in de zondagschoolsssies met die sterren en de kennis erover, aan de slag moesten gaan en daar dan aan Elly verslag moeten uitbrengen.

Van hun gemaakte plannen en hier en daar zelfs al van uitvoering van die plannen komt nu verslag binnen. de studenten vertellen in de parochies hoe ze zelf die sterren hebben leren maken door een teacher uit Holland, uit de parochie van Ste Gertrudis en hoe daar voor hen op dit moment aktie wordt gevoerd.

Al met al is onze parochie  dus inmiddels wereldberoemd op de Filippijnen.

Advent actie 2009 

Meer weten …
Aglipay Theological Seminary

1ste Advent

2de Advent