Stabat Mater Dolorosa

Marjon Strijk en Lucia van Vugt zingen twee prachtige toonzettingen van het Stabat Mater Dolorosa. Dit beroemde gedicht uit de middeleeuwen heeft als beginwoorden: “De Moeder stond door smart bevangen en met tranen langs haar wangen waar haar zoon gekruisigd hing.”

Het Stabat Mater Dolorosa is één van de beroemdste uit de Middeleeuwen overgeleverde Latijnse gezangen. Een gedicht over de lijdensmystiek, door Willem Wilmink ooit prachtig vertaald met als beginwoorden:
De Moeder stond door smart bevangen
en met tranen langs haar wangen
waar haar zoon gekruisigd hing

Het gezang kreeg in 1727 een vaste plaats in de tweede week van de passietijd.


Het Stabat Mater van Giovanni Felice Sances, met als ondertitel Pianto della madonna is een vroegbarokke Italiaanse toonzetting uit 1638. Het chromatisch dalende basmotief dat componist Sances toepast, geeft hoorbaar het karakter van een klaagzang.
Een eeuw later kreeg Giovanni Battista Pergolesi de opdracht een Stabat Mater te componeren voor San Luigi-kerk in Napels. De reeds op 26-jarige leeftijd gestorven Pergolesi stond duidelijk in de traditie van de opera. Een veel theatraler componeerstijl waarin passie, emotie en belcanto zangkunst tot uitdrukking komen. Pergolesi’s compositie werd veruit het meest bekende en geliefde Stabat Mater.


Sopraan Marjon Strijk wordtveelvuldig gevraagd als soliste in binnen- en buitenland. Haar repertoire omvat uiteenlopende stijlperioden. Marjon werkte met vele dirigenten en zingt o.a. in het Nederlands Kamerkoor en bij de Nederlandse Bachvereniging.Onlangs maakte zij indruk met haar rol als Anne Frank in het oratorium “Annelies” van James Witbourn.

Mezzosopraan Lucia van Vugt zong jarenlang onder de bezielende leiding van Daan Manneke bij het kamerkoor Cappella Breda, waar zij veelvuldig de solo’s vertolkte. Momenteel zingt zij bij het Basilius College o.l.v. Jeroen Spitteler en in haar een eigen Ensemble Lyrico.

Arie de Bruijn is inmiddels ruim 50 jaar organist. Naast zijn optredens als organist en klavecinist is hij voorzitter van de Stichting Zaterdagmiddagconcerten te Papendrecht, waarvoor hij in 2004 een Koninklijke onderscheiding ontving.

Het begeleidingsensemble: Ulrike Wiebel (viool), Trix van Vlerken (viool), Marjolein Hennis ( altviool) ,Paul Janse (cello), Arie de Bruijn(kistorgel).

Allen welkom
Passieconcert ‘Stabat Mater’
Zondag 26 maart om 16.00 uur (kerk open om 15.30 uur)
Gertrudiskathedraal, Willemsplantsoen 2, Utrecht
Toegang vrij, reserveren is niet nodig. Deurcollecte na afloop.
Email: gertrudis.cultuur@okkn.nl