Nederlanders herdenken oprichting Wereldraad van Kerken

1948 – 2008

Nederlanders herdenken op 22 augustus in kleine kring dat de Wereldraad van Kerken zestig jaar geleden in Amsterdam werd opgericht, meldt het ANP. Frans Bouwen en Theo van Boven, die beiden bij het werk van de raad betrokken zijn geweest, hebben het initiatief genomen.

De besloten bijeenkomst, waaraan hoogstens 120 mensen kunnen deelnemen, heeft plaats in de Nieuwe Kerk, waar de Wereldraad op 23 augustus 1948 voor het eerst bijeenkwam. 

Bouwen zegt dat tijdens de bijeenkomst een boek wordt gepresenteerd getiteld ‘The Ecumenical Movement at the Crossroads’. De ondertitel is: ‘After Sixty Years: What does ‘Amsterdam 1948′ mean for us today?’ De koningin krijgt het eerste exemplaar. Het boek gaat over de rol van de kerken in internationale zaken. Daaraan hebben onder anderen oud-premier Ruud Lubbers en de oud-secretaris-generaal van de Nederlandse Hervormde Kerk, Albert van den Heuvel, meegewerkt.

Bouwen en Van Boven hebben onder anderen secretaris-generaal Samuel Kobia van de raad uitgenodigd voor de bijeenkomst. Hij heeft nog niet gereageerd, maar Bouwen heeft goede hoop dat de Keniaanse topman naar Amsterdam komt.

Bouwen is staflid internationale zaken van de Wereldraad geweest. Van Boven, van 1982 tot en met 1999 hoogleraar internationaal recht in Maastricht, was van 1984 tot en met 1991 voorzitter van de commissie internationale zaken van de Wereldraad.

Bij de Wereldraad zijn 349 kerken met meer dan 560 miljoen leden uit meer dan 110 landen aangesloten. De organisatie besteedt weinig aandacht aan het jubileum. Tien jaar geleden werd het 50-jarig bestaan herdacht tijdens de assemblee in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare.

Zij presenteren daar het boek getiteld ‘The Ecumenical Movement at the Crossroads’. De ondertitel is: ‘After Sixty Years: What does ‘Amsterdam 1948′ mean for us today?’ De koningin krijgt het eerste exemplaar.

Er zijn meer initiatieven rond het 60-jarig jubileum van de Wereldraad. De Deutsche Evangelische Gemeinde in Amsterdam viert het lustrum van de Wereldraad op zondag 7 september om 13.30 uur met een feestelijke dienst in de Willem de Zwijgerkerk. De dienst wordt opgenomen en uitgezonden door de ZDF.

Eerder vonden de festiviteiten plaats rond het 40-jarig jubileum van de Raad van Kerken in Nederland. Verschillende mensen vragen hoe het kan dat de Nederlandse Raad jonger is dan de Wereldraad, terwijl Nederlanders als Willem A. Visser ’t Hooft als eerste Secretaris-Generaal toch aan de wieg hebben gestaan van de oecumenische beweging in de wereld. Welaan, in Nederland bestaat er uit diezelfde periode al een oecumenische beweging, maar grote kerken als de Rooms-Katholieke Kerk en de Gereformeerde Kerken in Nederland deden daar destijds niet aan mee. Na het Tweede Vaticaans Concilie zijn deze grote kerken gaan participeren en vandaar dat 1968 als officieel oprichtingsjaar geldt van de Raad van Kerken in Nederland.